ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2013

Αναδημοσίευση επισκόπησης τύπου από το LeftLab (Συντάκτες Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός)

 

Η κλειστή πόρτα που βρήκε ο Αντώνης Σαμαράς στις ΗΠΑ, όπου σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν περνάει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάγκρεμπ με τους Πρόεδρο της Κροατίας, Όλιβερ Στόουν και  Σλαβόι Ζίζεκ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 6ο Ριζοσπαστικό Φόρουμ, ο τριφασικός τεμαχισμός της ΔΕΗ που οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, η δυσαρέσκεια για την αναστολή της απεργίας των εκπαιδευτικών,  οι παλινωδίες της συγκυβέρνησης για τη φορολογία και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο  που οδηγούν σε αδιέξοδες πολιτικές  παρά την προσπάθεια καλλιέργειας θετικού κλίματος από τον πρωθυπουργό που βρίσκεται το Πεκίνο και η μαύρη εργασία στον τουρισμό, κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

ΣΥΡΙΖΑ-EKM: «Success story» με λουκέτα και ανέργους

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ γίνεται λόγος για «παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση, σε μια ακόμα απόδρασή του πρωθυπουργού από τη μνημονιακή Ελλάδα». «Η επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια δεν συνιστά πολιτικό σχέδιο για την οικονομία, αλλά καταδεικνύει το πλήρες αδιέξοδο της κυβέρνησης», σημειώνει.

«Το ελληνικό “success story” που διαφημίζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από τα χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, τους εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει με την ίδια ακραία πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, σε ακόμα μεγαλύτερη δοσολογία», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη και η στήριξη της απασχόλησης είναι έννοιες ασυμβίβαστες με το μνημόνιο, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα των στρατηγικών εργαλείων ανάπτυξης της οικονομίας, που μετατρέπουν τη χώρα σε μια οιονεί αποικία χρέους των δανειστών. Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής συγκρότησης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ν. Βούτσης: Απολύτως αδιέξοδη η συνέχιση αυτής της στρατηγικής

«Απολύτως αδιέξοδη» χαρακτήρισε «την συνέχιση αυτής της στρατηγικής μέσα στην Ευρώπη» ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Δύο στοιχεία: Πρώτον, η Ευρώπη έχει μπει σε ύφεση συνολικά και αυτό δεν ήταν μέσα στις εκτιμήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Είναι το τέταρτο τρίμηνο -αν δεν κάνω λάθος- που συνολικά η Ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση. Άρα, τα πράγματα δυσκολεύουν, μπορεί να πει κανείς, είτε έτσι είτε αλλιώς, αντικειμενικά ως πλαίσιο», τόνισε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας: «Και το δεύτερο είναι αυτό που αποκομίσαμε -που επίσης είναι διεθνής πτυχή με ενδιαφέρον- από τη χθεσινή συζήτηση που είχαμε το απόγευμα με τον κύριο Στουρνάρα στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων, όπου μας ενημέρωσε για το Eurogroup και τις συζητήσεις που γίνονται εκεί για μια άλλη αρχιτεκτονική στα πλαίσια της Ε.Ε., όπου φαίνεται ότι είναι απολύτως πια αδιέξοδη η συνέχιση αυτής της στρατηγικής μέσα στην Ευρώπη που κατά τον ίδιο τον κύριο Στουρνάρα είναι αδύνατον να συνεχίσουμε με πλεονάσματα, τα οποία θα εισπράττονται από τον Βορρά και θα γίνονται ταυτόχρονα ελλείμματα του Νότου, με πολύ διαφορετικά επιτόκια, με πάρα πολύ διαφορετικούς δείκτες, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψιν, π.χ. το θέμα της ανεργίας που αυτή τη στιγμή “στραγγαλίζει” την Ευρώπη δεν λαμβάνεται υπόψιν σε όλη συζήτηση που γίνεται».

http://www.real.gr/audiofiles/233371.mp3

Αντιδράσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις δηλώσεις Γ. Στουρνάρα στη Βουλή

«Για ποια εμβάθυνση μιλάτε, όταν οι ανισότητες συνεχίζονται;» αντέδρασε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο Γιάννης Δραγασάκης. «Τι από αυτά που μας είπατε αναστρέφει την τάση για διεύρυνση των ανισοτήτων; Μιλάμε στα ερείπια μιας κατεστραμμένης κοινωνίας, σε μιαν Ευρώπη όπου αυξάνονται οι φυγόκεντρες τάσεις, στη Βρετανία, στην ίδια τη Γερμανία – και αντί να συζητήσουμε για το πώς θα βγούμε απ’ την κρίση, μας λέτε τα όσα γράφουν οι εφημερίδες…»

– «Δεν είμαστε καθόλου κατεστραμμένη κοινωνία. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή κοινωνική συνοχή» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

«Πανηγυρίζετε για τα 7,5 δισ. που θα πάρετε. Για να τα κάνετε τι; Τι χρειάζεται το δάνειο, αφού έχουμε όπως λέτε, πρωτογενές πλεόνασμα; Μήπως για να αποπληρώσουμε ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων κεντρικών τραπεζών, για τα οποία μας είχατε πει πως είχατε συμφωνήσει πως δεν θα πληρώνονταν και θα ανανεώνονταν;» ρώτησε ο Γ. Δραγασάκης.

«Βεβαίως χρειαζόμαστε τα 7,5 δισ., γιατί δεν πληρώνουμε μονάχα ομόλογα, αλλά και μισθούς και συντάξεις» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «2,5 δισ. θα πάνε για αποπληρωμή χρεών στον ιδιωτικό τομέα. Πληρώνουμε και τόκους. Δεν είναι μόνον το πρωτογενές πλεόνασμα που μετρά…».

«Πόσο αγόρασε τα ομόλογα αυτά η ΕΚΤ; Δανειζόμαστε για να πληρώσουμε στο 100% ένα ομόλογο που αγοράστηκε στο 60% – και μας βάζουν και όρους;» αναρωτήθηκε ο Γ. Δραγασάκης.

«Στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση έχει φτάσει στο 5,3%» αντέταξε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ). «Θλιβερή πραγματικότητα είναι, πως με τα αποτελέσματα του τετραμήνου χάθηκε το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» και αρχίσατε πάλι τις αλχημείες: Δεν κάνετε επιστροφή φόρου, παίζετε άγριο παιχνίδι με τις οφειλές του Δημοσίου, και πιστεύετε πως θα αμβλύνετε τις εντυπώσεις για την πορεία του Προϋπολογισμού, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο θα έχει σοβαρό πρόβλημα…» υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με τα ταμεία μέσα, υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα για το τετράμηνο» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Ήδη έχουμε δημιουργήσει ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας – και στην πρόβλεψη για έλλειμμα 3,3 δισ., έχουμε πλεόνασμα 330 εκ.. Η εξέλιξη στο πρώτο τετράμηνο ήταν επιτυχημένη, και μακάρι να συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους.

Για πρώτη φορά έχουμε σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και μάλιστα από εσωτερικές παραγγελίες. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπετε την τεράστια βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια είναι μηδενισμένο! Δείτε τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων! Το αγροτικό ισοζύγιο έχει μηδενιστεί…» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το καλό κλίμα που επικαλείστε, το αντιλαμβανόμαστε απ’ το προαπαιτούμενο για απελευθέρωση της ενέργειας» παρατήρησε η Ν. Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ). «Το σύνολο των ενεργών στοιχείων της ΔΕΗ, δίνεται στην Ε.Ε., η οποία θα διαλέξει τα εργοστάσια, τα φράγματα και τα λιγνιτωρυχεία που θέλει, καθώς και το 1/3 του πελατολογίου. Το πρότυπο που τίθεται, είναι εκείνο της Βουλγαρίας, που έχει μηδαμινό χρέος και έλλειμμα, αλλά οι λογαριασμοί ανεβαίνουν στα 300 ευρώ ρεύμα το μήνα».

«Καμία τέτοια διάθεση των ενεργών στοιχείων δεν υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Στη ΔΕΗ θα κάνουμε ό,τι και η Ιταλία, όπου με μια μικρή ιδιωτικοποίηση δημιουργήθηκε ανταγωνισμός και έπεσαν οι τιμές».

Μ. Κριτσωτάκης: Το τραγικό περιστατικό της Κρήτης φανερώνει τα προβλήματα της μαύρης εργασίας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσε σήμερα πως το τραγικό περιστατικό της επίθεσης του 20χρονου Ολλανδού με είκοσι μαχαιριές εναντίον 11χρονου παιδιού από την Ρωσία, φανερώνει τα προβλήματα της μαύρης εργασίας στον τουρισμό.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

“Το χθεσινό τραγικό περιστατικό της επίθεσης του 20χρόνου «ανιματέρ», που εργαζόταν δίχως τα απαραίτητα έγγραφα και κάτω από το τέχνασμα του «εξωτερικού συνεργάτη», σε βάρος ενός 11χρονου αγοριού σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κρήτης φέρνει, δυστυχώς με τον πιο άσχημο τρόπο, στο προσκήνιο τα προβλήματα που δημιουργεί η παράνομη, αδήλωτη και ανασφάλιστη (“μαύρη”) εργασία που κυριαρχεί στον τουριστικό κλάδο και που έχει ενισχυθεί από τις μνημονιακές πολιτικές.

Γεννά αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με τη βιομηχανία «ενοικίασης φθηνού εργατικού δυναμικού», τη σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας, την πρόσληψη ανειδίκευτων εργαζομένων και των δήθεν «μαθητευομένων» και «εξωτερικών συνεργατών», των επιδοτούμενων προγραμμάτων «πρακτικής άσκησης» και απασχόλησης νέων ανέργων στον κλάδο του Τουρισμό που λειτουργούν ως ευκαιρίες εξασφάλισης «φθηνής» εργασίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και που φυσικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Ταυτόχρονα η εξάλειψη της Εργατικής Νομοθεσίας, η διάλυση του κρατικού μηχανισμού, η απαξίωση, η κατάργηση και η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών δημιουργούν συνθήκες ασυδοσίας. Όσο η ασκούμενη τουριστική πολιτική στην Ελλάδα δεν επενδύει σε καταρτισμένους εργαζόμενους με αξιοπρέπεια και ασφάλιση, θα γίνεται όχημα ευκαιριακής επιχειρηματικότητας, πτώσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό και δυσφήμησης της χώρας μας προς άγραν εύκολου κερδοσκοπισμού για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού”.

Στα λόγια μόνο η εγγύηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Απάντηση Μπαρνιέ στον Νίκο Χουντή, που ζητά να θεσπιστεί άμεσα Μηχανισμός Εγγύησης των καταθέσεων

Αποκλείει το ενδεχόμενο να θεσπιστεί Πανευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μπαρνιέ, σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, με αποτέλεσμα το οικονομικό και θεσμικό βάρος να παραμένει στα κράτη μέλη, για τα οποία προβλέπεται μόνο η περαιτέρω «εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων που προβλέπονται» από την Οδηγία 2009/14.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του αφού ζητούσε διευκρινίσεις όσον αφορά τον μελλοντικό μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών, ρωτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν θα υπάρξει «πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων σε αντικατάσταση της οδηγίας 2009/14, που αφορά την εγγύηση καταθέσεων από τα κράτη μέλη και έως του ποσού των 100.000 ευρώ», καθώς επίσης κατά πόσο υπάρχουν σκέψεις για «εθελοντική ασφάλιση καταθέσεων με ευθύνη των αποταμιευτών», πέραν των ήδη υπαρχουσών Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μπαρνιέ, αποκλείει ουσιαστικά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί Πανευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης καταθέσεων στο μέλλον, με το οικονομικό και θεσμικό βάρος να πέφτει στα κράτη μέλη, αφού λέει συγκεκριμένα ότι: «το σχέδιο οδηγίας περί Συστημάτων Εγγύησης Καταθέσεων που έχει υποβληθεί επικεντρώνεται στην εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων που προβλέπονται εκ του νόμου».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Μπαρνιέ, κάνει λόγο για την εγγύηση των καταθέσεων άνω του ορίου των 100.000 ευρώ, για την οποία «εθελοντικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων που λειτουργούν σε συμβατική βάση και παρέχουν επιπλέον εγγυήσεις πέραν των 100.000 ευρώ επιτρέπονται από τη νομοθεσία της ΕΕ».

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις στους χαλαζόπληκτους του Δ. Κιλελέρ

Το χωριό Κιλελέρ, του ομώνυμου Δήμου, που πλήγηκε σοβαρά από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της Κυριακής 12/5, επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14.05 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Λάρισας, αποτελούμενο από τη βουλευτίνα Ηρώ Διώτη και το μέλος του Τμ. Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που τους έκαναν αγρότες και συνεταιριστές της περιοχής, η ζημιά ξεκινά από 30% και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 80%, ενώ οι περιοχές που χτυπήθηκαν περισσότερο από το χαλάζι είναι το Αρμένιο, το Κιλελέρ, η Νίκαια, οι Κοκκίνες, το Αγροκήπιο και το Σωτήριο.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

«Η καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί της ίδιας περιοχής πέρυσι τέτοιο καιρό (26/5/2012) στην ουσία ποτέ δεν αποζημιώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Αντίθετα, οι αγρότες έλαβαν σωρεία δεσμεύσεων για στήριξη, ηθική και οικονομική, η οποία αποδείχθηκε τελείως ανέξοδη, αφού τίποτα δεν έγινε. Οι εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες φέρνουν για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας του κράτους και ανταπόκρισης στη στοιχειώδη προστασία της πρωτογενούς παραγωγής. Ήδη από τη συζήτηση του ν/σ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι ενώ οι αγρότες καλούνται να προπληρώνουν έγκαιρα και ακριβά τις ασφαλιστικές εισφορές, οι εκτιμήσεις ζημιών και κατ’ επέκταση οι αποζημιώσεις καθυστερούν χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ, ο οποίος αδυνατεί πλέον να διατηρήσει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα.

Ζητάμε από την Πολιτεία και τους συναρμοδίους υπηρεσιακούς υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και εξατομίκευσης των ζημιών, για να δοθούν το δυνατόν συντομότερο δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες».

Τα ΜΜΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ (ηλεκτρονική έκδοση) : «Την ευχή στον Αλέξη Τσίπρα να είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, διατύπωσαν ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν και ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ σε δηλώσεις τους μετά το γεύμα που είχαν με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ζάγκρεμπ. Ο Όλιβερ Στόουν τόνισε ότι ο Α. Τσίπρας είναι η ελπίδα της Ελλάδας και προσέθεσε ότι «αυτός ο άνθρωπος θα κάνει την τεράστια διαφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και ίσως και σε όλο τον κόσμο. Εύχομαι στον Αλέξη καλή τύχη. Θα την χρειαστεί. Είναι σκληρό καρύδι. Θα τα καταφέρει». Ο Ζίζεκ είπε ότι πιστεύει στον Α. Τσίπρα και προσέθεσε: «Τον υποστηρίζω. Άλλωστε, κάποιοι λένε ότι είμαι ο μυστικός του σύμβουλος. Να ξέρετε ότι ανυπομονώ για αυτόν το ρόλο μου. Σε κάθε περίπτωση,  είμαι ευτυχής που είμαι εδώ».

Α. Τσίπρας: «Έχω δει όλες τις ταινίες του Όλιβερ Στόουν»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε λίγη ώρα αργότερα, αφότου ολοκληρώθηκε και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κροατίας κ. Ίβο Γιοσίποβιτς ότι είναι τιμή του να συναντά τον Όλιβερ Στόουν και τον Σλάβοι Ζίζκεκ. «Έχω δει όλες τις ταινίες του Όλιβερ Στόουν και κυρίως το “Πλατούν” το οποίο έχει να κάνει με τον πόλεμο στο Βιετνάμ», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Σήμερα ζούμε ένα διαφορετικό πόλεμο, ο οποίος δεν είναι στρατιωτικός, αλλά οικονομικός. Έχουμε θύματα, όχι της στρατιωτική βίας, αλλά της ύφεσης. Αυτές οι πολιτικές και τα μέτρα λιτότητας έχουν πάρα πολλά θύματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Και αυτό θα το καταφέρουμε ενωμένοι».

Σε δηλώσεις του σχετικά με το χρέος της Ελλάδας και απαντώντας σε ερώτηση αν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο για τους Έλληνες να πληρώσουν όλο αυτό το χρέος. Το πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το χρέος. Και, βεβαίως, πιστεύουμε ότι είναι θέμα πολιτικής επιλογής για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Προσέθεσε δε ότι: «Δεν φοβάμαι μόνο για τον μέλλον της Ελλάδας, αλλά για το μέλλον συνολικά της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι μια μεγάλη ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή, αποτελεί τη λύση για το μέλλον και στην Ελλάδα κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την έντυπη Καθημερινή που προτιμά τον τίτλο «Ελπίδα» ο Τσίπρας κατά τον Ολ. Στόουν και αναφέρεται στις συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κροατίας και τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Ζάγκρεμπ, «το ΔΗΚΚΙ, μια από τις συνιστώσες που στηρίζουν την πλειοψηφία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα δεν έρχεται σε αντίθεση και δεν αποκλείει τη διατήρηση του συμμαχικού-μετωπικού χαρακτήρα του». Το ΔΗΚΚΙ, συνεχίζει η «Κ» γίνεται έτσι η δεύτερη συνιστώσα μετά τη ΔΕΑ που παίρνει επίσημα θέση κατά της διάλυσης. Με αυτό το σκεπτικό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ΔΗΚΚΙ «συνεχίζει την πορεία του». Τα θέματα αυτά θα απασχολήσουν πάντως το Συνέδριο του ΔΗΚΚΙ, στις 14 και 15 Ιουνίου».

http://www.dikki.org/index.php?option=com_content&view=article&id=958:2013-05-16-09-17-03&catid=34:deltia-tipou&Itemid=27

Από το ρεπορτάζ του Έθνους αντιγράφουμε: «Έναν απρόσμενο «σύμμαχο» στην προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς προφίλ του βρήκε στο πρόσωπο του Όλιβερ Στόουν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο Αμερικανός σκηνοθέτης χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ελπίδα της Ελλάδας». Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, αμέσως μετά το γεύμα που είχε χθες το μεσημέρι -μαζί με τον Σ. Ζίζεκ- με τον κ. Τσίπρα, δεν ήταν καθόλου φειδωλός στις φιλοφρονήσεις του για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς τον χαρακτήρισε ελπίδα της Ελλάδας και ότι «αυτός ο άνθρωπος θα κάνει την τεράστια διαφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και ίσως και σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Στόουν ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα «καλή τύχη» προσθέτοντας: «Θα τη χρειαστεί. Είναι σκληρό καρύδι. Θα τα καταφέρει». Από την πλευρά του ο φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ, παλιός γνώριμος του κ. Τσίπρα -είχε μιλήσει τον Ιούνιο του 2012 σε προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και τη στήριξή του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφερόμενος σε σχόλια ότι είναι μυστικός σύμβουλός του, είπε πως «ανυπομονεί για αυτόν τον ρόλο του». Με ιδιαίτερα θερμά λόγια ανταπόδωσε τις ευχές των κ. Στόουν και Ζίζεκ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναφερόμενος στις ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη, όπως το «Πλατούν», το οποίο είχε ως θέμα τον πόλεμο στο Βιετνάμ, είπε πως «σήμερα ζούμε έναν διαφορετικό πόλεμο, οικονομικό, και έχουμε θύματα, όχι της στρατιωτικής βίας, αλλά της ύφεσης».

Σημειώνεται ότι ο σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τρία ντοκιμαντέρ, ενώ τώρα εργάζεται σε σειρά 10 ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μυστική ιστορία της Αμερικής» η οποία αφορά τον «ψυχρό πόλεμο» των ΗΠΑ με την τότε Σοβιετική Ένωση αλλά και τις αλλαγές στον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες και με τον πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Ζοσίποβιτς -στο Προεδρικό Μέγαρο- και αμέσως μετά εξέφρασε τον φόβο του όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, ενώ ως λύση αντιπαρέβαλε μια «μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή» και τον αγώνα «ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, που είναι η πηγή των προβλημάτων».

Ο κ. Τσίπρας χθες το βράδυ μίλησε μαζί με τον Σ. Ζίζεκ για την πορεία της Ευρώπης και τον ρόλο της Αριστεράς, ενώ απάντησε σε ερωτήματα όπως αν είναι εφικτό “να πάρει σάρκα και οστά” μια άλλη πολιτική μέσα στο δεδομένο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο κίνδυνος δεν είναι οι εναλλακτικές πολιτικές, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η πολιτική της Μέρκελ σημειώνοντας ότι “ήρθαν να μας σώσουν, αλλά το χρέος της χώρας μεγάλωσε”.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της Real news  και με τίτλο «δεν θα επιτρέψω κόμμα μέσα στο κόμμα» μεταφέρονται  τα εξής: «Πρόταση για κοινή εκλογική κάθοδο «από την αριστερά της αριστεράς έως την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας» ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας και εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση για τις συνιστώσες και το είδος της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει αν κερδίσει τις εκλογές.

«Δεν θα επιτρέψω κόμμα μέσα στο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο πρέπει να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, που φέρεται αποφασισμένος να συγκρουστεί με την αντίληψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική διάταξη για τις συνιστώσες έως το επόμενο Συνέδριο! Όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του κόμματος θα επιμείνει στη συνεδρίαση της ΚΠΕ Σάββατο και Κυριακή, το πολύ-πολύ να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών-πέντε μηνών, μέσα στο οποίο θα υπάρξει η αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Όσοι θελήσουν να παραμείνουν θα βρεθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα βεβαίως σε αυτή την περίπτωση είναι με τον Μανόλη Γλέζο που διαφωνεί με την διάλυση των συνιστωσών, με την Κουμουνδούρου να εκτιμά ότι τελικά θα βρεθεί λύση με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει -και να συγκρουστεί αν δεν γίνεται αλλιώς με την εσωκομματική αντιπολίτευση- και στο θέμα της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές. Υπενθυμίζοντας πως η σχετική πρόταση έχει γίνει από τον Ιούνιο του 2011, θα προτείνει κυβέρνηση «από τα αριστερά της αριστεράς έως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας» απορρίπτοντας την έως τώρα θέση για «κυβέρνηση της Αριστεράς».

Σύμφωνα, μάλιστα, με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει -ίσως και με την ομιλία του το Σάββατο στη συνεδρίαση της ΚΠΕ- την πρότασή του για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τις δυνάμεις αυτές!».

Ενιαίο ψηφοδέλτιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται οι εκλογές για την ανάδειξη της ΚΠΕ στο Συνέδριο, να μην γίνουν με λίστες αλλά με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα περιοριστούν οι πιθανότητες οι συνιστώσες να αλλάξουν απλώς όνομα και παραμένοντας ως «κόμμα μέσα στο κόμμα» να αλλάξουν όνομα και να μετατραπούν σε τάσεις…».

Αριστερά και Ευρώπη, Η Κύπρος αλλάζει ατζέντα

«Σε ιδιότυπο εσωκομματικό ντιμπέιτ της Αριστεράς –και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ– αναμένεται να εξελιχθεί η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο «Αριστερά και Ευρώπη – Η Κύπρος Αλλάζει την Ατζέντα», αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η Real news.

«Στην παρουσίαση, γράφει ο Βασίλης Σκουρής, πέραν του χαιρετισμού του Αλέξη Τσίπρα, θα συμμετάσχουν οι δυο άσπονδοι φίλοι, ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις και για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Μαζί τους ο καθηγητής και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» Νίκος Κοτζιάς, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το δικό του νέο βιβλίο «Ελλάδα Αποικία χρέους-Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία και Γερμανική Πρωτοκαθεδρία», που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης.

Αμφιβάλλει κανείς ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί σε… «σύγκρουση κορυφής» της αριστεράς;».

Εσωτερικές ειδήσεις

Σε αναδίπλωση  η ΟΛΜΕ

Η αναστολή της απεργίας των εκπαιδευτικών μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ, δημιουργεί αναταράξεις και απογοήτευση στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών που φέρονταν αποφασισμένοι να δώσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους.

Σύμφωνα με την Αυγή  τέθηκε σε  ψηφοφορία για το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υλοποιηθούν οι απεργιακές αποφάσεις, 57 ψήφισαν λευκό, 18 ψήφισαν ότι υπάρχουν και εννέα ότι δεν υπάρχουν. Νωρίτερα ωστόσο είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία η πραγματοποίηση της απεργίας. Γράφει συγκεκριμένα:

«Η γενική συνέλευση των προέδρων αποφάσισαν ότι δεν υπήρχαν οι όροι για την πραγματοποίηση της απεργίας» υποστήριξε στο Κόκκινο ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης. «Η απόφαση θα δώσει ένα μήνυμα στο λαό οι καθηγητές υποτάχθηκαν στο Σαμαρά» δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Αγγελική Φατούρου.

Το Διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ των καθηγητών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες δράσεις της».

Από το ρεπορτάζ της Καθημερινής μεταφέρουμε και τα εξής:

«Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και στην ώρα τους», διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Σε αυτό συνέκλιναν, άλλωστε, και οι καθηγητές, καθώς στη μαραθώνια συνεδρίαση της ΟΛΜΕ υπήρξαν ανατροπές, με αποτέλεσμα να μην προκρίνουν την πρόταση –που υποστηρίχθηκε κυρίως από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά– για ανυπακοή στην επιστράτευση και να εισηγηθούν αναστολή της απεργίας. Οι περισσότεροι πρόεδροι τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) ψήφισαν λευκό (69%), μην παρέχοντας την απαραίτητη πλειοψηφία στην πρόταση της απείθειας, αλλά ούτε και της υπακοής. Το γεγονός αυτό δίχασε το σώμα των προέδρων ΕΛΜΕ, καθώς επιτρέπει σε κάποιους καθηγητές να θεωρούν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται αύριο στα εξεταστικά κέντρα, με σαφή την πρόθεση να προκαλέσουν προβλήματα. Γι’ αυτό το ενδεχόμενο, πάντως, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πανέτοιμο, με επιπλέον 25.000 αναπληρωματικούς καθηγητές, ώστε να καλυφθούν τα τυχόν κενά. Συνολικά θα υπάρχουν 60.000 εκπαιδευτικοί στα 880 εξεταστικά κέντρα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα.

Προβληματισμός υπάρχει όμως στα ιστολόγια και τα κοινωνικά δίκτυα, κυρίως για το αδιέξοδο του αγώνα, καθώς ήταν εκ των προτέρων γνωστή η έλλειψη κοινωνικών συμμαχιών και η ανάλγητη θέση της συγκυβέρνησης που προκαλεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό», όπως:

http://astyanaktas-astyanaktas.blogspot.gr/2013/05/blog-post_16.html

Συνεχίζεται η  Ύφεση στην ευρωζώνη και διαψεύδει της προβλέψεις των αναλυτών. Προς το χειρότερο μεταβάλλει τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία η Moody’s

Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο στην αρχή του έτους, καταγράφοντας τη μακρύτερη περίοδο ύφεσης στην ιστορία της, καθώς η Γαλλία εισήλθε επίσημα σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο (-0,2%) και η αναιμική (μόλις 0,1%) ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας δεν ήταν αρκετή για να σώσει τα προσχήματα. Το ΑΕΠ των 17 χωρών που απαρτίζουν την Ευρωζώνη συρρικνώθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 0,2% το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 η υποχώρηση του ΑΕΠ ήταν 1%, σύμφωνα με τη Eurostat. Στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009 η οικονομία της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί για πέντε τρίμηνα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι σήμερα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι «σοβαρή», ενώ αργότερα από τις Βρυξέλλες συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μπαρόζο, ότι η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι αν το Παρίσι επιθυμεί να λάβει παράταση δύο χρόνων για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, τότε θα πρέπει να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του. Η γερμανική οικονομία μετά την ύφεση 0,7% που είχε το δ΄ τρίμηνο του 2012, επέστρεψε στην ανάπτυξη, αλλά με ρυθμό μόλις 0,1%. Η διαφορετική πορεία που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια η γαλλική και η γερμανική οικονομία αναδεικνύει το χάσμα που διευρύνεται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και ενισχύει τις ανησυχίες για αποδόμηση του γαλλογερμανικού άξονα. Η Ιταλία ανακοίνωσε χθες ύφεση (0,5%) για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο, το μεγαλύτερο διάστημα από το 1970. Σε ύφεση βρίσκονται επίσης οι Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, ενώ η ανάπτυξη στην Αυστρία ήταν μηδενική, στο Βέλγιο 0,1% και στη Σλοβακία 0,3. «Η μιζέρια συνεχίζεται. Σχεδόν όλες οι χώρες του πυρήνα, με εξαίρεση τη Γερμανία, βρίσκονται σε ύφεση και μέχρι σήμερα τίποτα δεν κατάφερε να ανακόψει την καθοδική πορεία», σχολίασε στο Reuters ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 0,4% του ΑΕΠ το 2013 στην Ευρωζώνη και ανάπτυξη 1,2% του ΑΕΠ το 2014. Στη Βρετανία ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μέρβιν Κινγκ, στην τελευταία του συνέντευξη πριν αποχωρήσει, προέβλεψε επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 0,5% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, από 0,3% το α΄ τρίμηνο. Σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα και με την ανεργία στην Ευρωζώνη να σπάει κάθε μήνα ένα νέο αρνητικό ρεκόρ, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τις εκκλήσεις για περαιτέρω χαλάρωση της λιτότητας και την προώθηση μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, με τις βουλευτικές εκλογές της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, είναι τελείως απίθανο ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα προβεί σε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χάνει την ορμή της μετά και την επιβράδυνση που καταγράφτηκε στα τέλη του 2012, προειδοποίησε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.  Βλέπε συνημμένο:

1) Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η ευρωζώνη αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26517&subid=2&pubid=113044249

Στο -5,3% η ύφεση

Αρκετή αμηχανία προκάλεσαν σε Κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικό Τύπο τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία που ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΣΑΤ. Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έκλεισε στα 37,825 δις, δηλαδή στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από 13 χρόνια (α τρίμηνο 2000). Αν και το -5,3% δείχνει μια κάποια επιβράδυνση σε σχέση με το -5,7% του δ τριμήνου του 2012 και το -6,7% του α τριμήνου του 2012, τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να βρίσκονται σε αναλογία με το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται για τον ερχομό της ανάπτυξης. Για να είμαστε ακριβείς το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου κρίνεται μέτριο και αυτό φαίνεται και από το ότι παρουσιάστηκε με πολύ υποτονικό τρόπο από τα ΜΜΕ (και τον σημερινό Τύπο) ενώ και από τα σχόλια του επιτελείου του υπ Οικονομικών δεν εκπέμπεται πολύ αυτοπεποίθηση (αναφέρουν ότι ο ετήσιος στόχος παραμένει ο ίδιος αρκεί να πάει καλά ο Τουρισμός και να μην χαλάσει το επενδυτικό κλίμα). Επίσης, γίνεται λόγος ότι το φθινόπωρο θα φανούν που πάνε τα πράγματα. Τότε θα ξέρουμε πως κινήθηκε ο τουρισμός και τι γίνεται με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κούρεμα. Όμως και οι προβλέψεις για νέο κούρεμα δεν είναι ιδιαίτερα θετικές (βλέπε επόμενο θέμα) και επενδυτικό κλίμα πραγματικό δεν υπάρχει και η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα περισσότερο. Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι την ελληνική ανάκαμψη δεν βοηθάει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες, βαλτώνει όλο και περισσότερο σε ύφεση (βλέπε επόμενο θέμα).

Βλέπε συνημμένο: Επιβράδυνση της ύφεσης στην Ελλάδα

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113043899

Πολλά σενάρια για κούρεμα, αλλά τα «κουρεύουν» οι Γερμανοί. Προειδοποιήσεις και για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Η Καθημερινή μεταδίδει ότι σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» το Βερολίνο δεν αποκλείει νέο κούρεμα, όχι όμως αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά αργότερα και ενδεχομένως το 2015. Να σημειωθεί ότι όταν η συγκεκριμένη εφημερίδα μιλά για ασφαλείς πληροφορίες σημαίνει δύσκολα πέφτει έξω. Εξάλλου, οι πληροφορίες για το ρεπορτάζ φαίνεται ότι δόθηκαν από τους Γερμανούς, ακριβώς για να μαζέψουν τις προσδοκίες κουρέματος. Αντιθέτως, εκφράζεται πρόθεση να τηρηθεί η απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου, στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά σε κούρεμα του επίσημου τομέα. Επιπλέον, διαμηνύεται να σταματήσει η κουβέντα για το θέμα των αποζημιώσεων και ότι σε τυχόν διατύπωση επίσημου αιτήματος το θέμα θα συνδεθεί (θα επηρεάσει αρνητικά) με τη βοήθεια που λαμβάνει η χώρα μας. Από την άλλη μεριά αφήνουν περιθώριο στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα για το «επικείμενο» κούρεμα πρέπει να αναφερθούν δύο ακόμη σενάρια. Το πρώτο είναι για νέα παράταση της αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου (σαφώς πιο πραγματιστικό, αλλά με αμελητέα επίδραση) και το δεύτερο είναι να φύγουν από το χρέος τα 50 εκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης (το ενδεχόμενο συζητήθηκε και στη χθεσινή επιτροπή οικονομικών της βουλής). Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει απόφαση σε επίπεδο ευρωζώνης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Πάντως, το θέμα του κουρέματος θα κριθεί από πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων οι εκλογές στη Γερμανία και το πόσο αποφασισμένο είναι το ΔΝΤ να τραβήξει το σκοινί. Ταυτόχρονα, διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Βλέπε συνημμένα: 1) Το Βερολίνο δεν αποκλείει μείωση του χρέους, αλλά αργότερα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_16/05/2013_520513

2) Απομείωση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ προσδοκά η Αθήνα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_16/05/2013_520505

Αλλαγές στο φορολογικό (μεταξύ των οποίων «εξορθολογισμός» ΦΠΑ, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων)

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων, καθώς και στους συντελεστές ΦΠΑ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στο στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση περιγράφεται ως απαιτούμενη δράση η επανεξέταση-μείωση των συντελεστών φορολογίας, των ειδικών εξαιρέσεων που υπάρχουν σήμερα, καθώς και των εντύπων υποβολής και απόδοσης των φόρων. Επίσης, απαιτούμενη δράση θεωρείται και η επανεξέταση της δήλωσης ΦΠΑ (είναι σε εξέλιξη) καθώς και ο εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που θα γίνει αρχικώς με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος, αλλαγές θα υπάρξουν μόνο σε ότι αφορά τη διαφάνεια των δηλούμενων στοιχείων. Δηλαδή, η κλίμακα θα παραμείνει η ίδια, ωστόσο, το φορολογικό σύστημα θα απλοποιηθεί σημαντικά, ενώ θα ζητούνται, όπως φαίνεται, περισσότερα στοιχεία από τους φορολογούμενους και από τρίτους. Σχετικά με τις επιχειρήσεις, αυτό που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 20% στο 15%. Βλέπε συνημμένο: Αλλάζει ο ΦΠΑ και ο φόρος επιχειρήσεων

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113043907

Σε τρεις φάσεις η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Με το 33% θα μείνει στο τέλος το κράτος

Τρία στάδια περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που έχει ήδη εγκριθεί από την τρόικα: 1) Εντός του 2013 θα διατεθεί το 49% των δικτύων μεταφοράς σε ιδιώτες. 2) Στη συνέχεια θα διατεθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης, που θα αποτελέσει το χαρτοφυλάκιο μιας νέας εταιρείας, της αποκαλούμενης «Μικρής ΔΕΗ» μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015. 3) Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή ποσοστού 17% του μετοχικού κεφαλαίου της «Μεγάλης ΔΕΗ», που θα ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2016. Το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ανέμεναν με ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, γαλλικές, ιταλικές και γερμανικές εταιρείες ηλεκτρισμού, αλλά και επενδυτές από το Κατάρ και την Κίνα, ενώ ο πρώτος θετικός αντίκτυπος καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο. Χθες, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 7,52%.

Σε 4 και όχι 8 δις το δημοσιονομικό κενό, «δώρο» ο δανεισμός και με υψηλή συνοχή η ελληνική κοινωνία λέει ο Στουρνάρας

Για όρους δανεισμού που παραπέμπουν σε δώρο μίλησε ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για κοινωνία με υψηλή συνοχή και απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι έχουν διευρυνθεί οι ανισότητες στην Ελλάδα τα χρόνια του μνημονίου. Πέραν αυτού, ο υπουργός ανέφερε ότι το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015 – 2016 είναι 4 δις ευρώ και όχι 8 δις ευρώ. Μάλιστα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν συνεπάγεται λήψη νέων μέτρων σε βάρος μισθών και συντάξεων.

Σε τίτλους

• Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του πρώτου τριμήνου ύψους 4,2 δις ευρώ από το Euroworking Group (EWG) και τα κεφάλαια θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία την Παρασκευή.

• Εντός 10 ημερών από την υποβολή δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος και χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας θα πρέπει να αποδίδονται στις εφορίες τα κατασχεθέντα εις χείρας τρίτων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο. Σε έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι «ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».

• Διαβατήριο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη -ακόμα και σε ηλικία 50 ετών- προσφέρει σε 600.000 γυναίκες μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Οι ρυθμίσεις αφορούν όσες γυναίκες ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

• Περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού στη χώρα μας αλλά και στο σύνολο της Ευρωζώνης κατέγραψε η Eurostat για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκε αποπληθωρισμός -0,6% τον Απρίλιο, από -0,2% τον Μάρτιο και πληθωρισμός 0,1% τον Φεβρουάριο.

• Περιορίζονται δραματικά οι επενδυτικές δαπάνες στο βιομηχανικό τομέα στην Ελλάδα. Έρευνα του ΙΟΒΕ προβλέπει περαιτέρω πτώση στις επενδύσεις κατά 7,6% το 2013. Οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 20% το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο κλάδος ένδυσης – υπόδησης, με συρρίκνωση των επενδύσεων κατά 90%.

• Έλλειμμα 3,7 δις εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το πρώτο δίμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τους πρώτους δύο μήνες του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% (από 3,9 δισ. ευρώ σε 4,3 δισ. ευρώ), ενώ αύξηση 7% (από 7,5 δισ. ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ) εμφάνισαν οι εισαγωγές στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου της χώρας να αυξηθεί οριακά από 3,6 δισ. ευρώ σε 3,7 δις.

• Στα 310 εκατ. ανήλθε η αξία ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, έναντι 682,4 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας πτώση 54,5%.

• Η Αυστρία πρόκειται στο μέλλον να αποδίδει στην Ελλάδα, ως επιχορήγηση, τα κέρδη της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) από ελληνικά ομόλογα, στη βάση τροπολογίας στο νόμο περί σταθεροποίησης του ισοζυγίου πληρωμών, που ψηφίστηκε στην αυστριακή Βουλή από τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Διεθνής ειδησεογραφία

Ρωσία: Ανοιχτό και πάλι για το κοινό το μαυσωλείο του Λένιν

Άνοιξε και πάλι από την Τετάρτη το Μαυσωλείο του ιδρυτή και πρώτου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντιμίρ Λένιν, μετά από πολύμηνες εργασίες επισκευής των θεμελίων του που είχε προκαλέσει βλάβη στις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Η επαναλειτουργία του Μαυσωλείου επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση που άνοιξε με την πτώση του κομμουνισμού το 1991, για το κατά πόσον το ταριχευμένο σώμα του Λένιν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ή να ταφεί, σύμφωνα με τις χριστιανικές παραδόσεις.

Ο τάφος του Λένιν χτίστηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, πάνω σε μία παλαιά τάφρο που περιέκλειε το Κρεμλίνο. Με την πάροδο του χρόνου, το νερό διάβρωσε τα θεμέλια, με συνέπεια το Μαυσωλείο να κλείσει το 2012 για αναγκαίες επισκευές.

Το ταριχευμένο σώμα του Λένιν τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο έπειτα από τον θάνατό του το 1924, σε ηλικία 54 ετών και παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά εκθέματα της Ρωσίας.

Ήδη, μόλις 24ώρες μετά την επαναλειτουργία του έχει συγκεντρώσει χιλιάδες επισκέπτες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πως το μέλλον της σορού του Λένιν θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ρωσικό λαό, ενδεχομένως με δημοψήφισμα.

Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε πως περισσότεροι από το 50% των Ρώσων πολιτών πιστεύει ότι το σώμα του νεκρού ηγέτη πρέπει να ταφεί.

Σε τίτλους

• «Έχουμε πάρα πολλή ρευστότητα μέσω (των χορηγήσεων) των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα επιτόκια είναι, πράγματι, εργαλεία για την αριστοποίηση της κατανομής των πόρων. Αλλά, εάν το επιτόκιο είναι μηδενικό, κάτι δεν πάει καλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το βήμα εκδήλωσης στο Βερολίνο. «Εάν έχεις τόσο πολλή ρευστότητα, αυτό είναι ένα ψευδοφάρμακο και δεν επιλύει τα προβλήματα».

• Σε ριζικά μέτρα για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της HSBC, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης 14.000 θέσεων εργασίας, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Στιούαρτ Γκάλιβερ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, ο κ. Γκάλιβερ είπε ότι στόχος του είναι να μειωθεί το προσωπικό της τράπεζας στα 240.000 άτομα μέσα στην επόμενη τριετία. Ο 54χρονος Γκάλιβερ έχει ήδη μειώσει τις ετήσιες δαπάνες κατά 4 δις δολάρια και έχει απολύσει 14.000 εργαζομένους από το 2011, όταν ανέλαβε πρώτη φορά τα ηνία του ομίλου. Ο κ. Γκάλιβερ δικαιολόγησε τις νέες περικοπές και απολύσεις στην απογοητευτική εικόνα των εσόδων, τονίζοντας ότι οι δαπάνες δεν έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα έσοδα. Αναλυτές, από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν πως οι αποδόσεις του τραπεζικού ομίλου δεν μπορούν να συντηρηθούν μόνον με περικοπές. Προσθέτουν, δε, ότι τα μέτρα της HSBC καταδεικνύουν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης στον τραπεζικό κλάδο είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Οι επενδυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι τόσο επιφυλακτικοί ως προς τα σχέδια του κ. Γκάλιβερ. Η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε χθες κατά 8% και από τις αρχές του έτους κατά 17%.

• Επιδρομή πραγματοποιήθηκε από στελέχη των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα γραφεία τριών ευρωπαϊκών πετρελαϊκών κολοσσών (BP, Shell, Statoil), καθώς και της αμερικανικής Platts, η οποία καταρτίζει τις τιμές αναφοράς στα πετρελαϊκά προϊόντα. Η Κομισιόν έχει υποψίες ότι οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις ίσως συνεργάστηκαν με στόχο να αναφέρουν στην Platts παραποιημένες τιμές πετρελαίου, ώστε να επηρεάσουν και να χειραγωγήσουν τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου.

• Καταιγισμό επιφυλάξεων εκφράζει το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για το αν είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου ή είναι καταδικασμένο σε αποτυχία και εγκυμονεί τον κίνδυνο «να επιτείνει την κρίση, που θα συμπαρασύρει τη Σλοβενία ή τη Μάλτα και θα οξύνει το πρόβλημα στην Ελλάδα». Σε σχετικό έγγραφο εργασίας που εκπόνησαν στελέχη του Ταμείου, διατυπώνονται αμφιβολίες ως προς το αν έχουν εκτιμηθεί σωστά οι ανάγκες χρηματοδότησης της Μεγαλονήσου και οι δυνατότητες εξυγίανσης των δημοσιονομικών της υπό τόσο δυσμενείς συνθήκες. Ωστόσο, το ΔΣ του Ταμείου ενέκρινε χθες την άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους περίπου 86 εκ ευρώ, από το πακέτο στήριξης της Κύπρου, στο οποίο η συνεισφορά του ΔΝΤ είναι 1 δις ευρώ. Έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters έδειξε ότι η Κύπρος ήταν ο πλέον δημοφιλής φορολογικός παράδεισος για τα επιχειρηματικά κεφάλαια της Ρωσίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το δεκαπενθήμερο που προηγήθηκε της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο των τραπεζών, η οποία ελήφθη στις 16 Μαρτίου, καταγράφηκε φυγή κεφαλαίων περίπου 3,6 δις ευρώ από μεγάλους καταθέτες. Η ταυτότητα σημαντικού αριθμού αυτών των καταθετών εντοπίστηκε στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: