ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΡΙΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab επισκόπησης τύπου (Συντάκτες: Δημήτρης Τσιπούρας, Φοίβος Κλαυδιανός).

 

Στο «σκωτσέζικο ντους» από το Eurogroup που ενέκρινε μεν αλλά υπό προϋποθέσεις τη διπλή δόση των 7,5 δις ευρώ, την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση των βιομηχάνων (πλήθος τα παραπολιτικά για τις αναφορές σε Μαρξ και Λένιν), όπου ο πρωθυπουργός επανέλαβε το παιχνίδι της αισιοδοξίας (2 με 3 χρόνια Μνημόνιο και τέλος) με τη σκέψη σε πιθανή προσφυγή στις κάλπες, και οι εξελίξεις στο μέτωπο των ντυμένων στο χακί καθηγητών, δεσπόζουν στα σημερινά ΜΜΕ.

Αναλυτικά:

Αλ. Τσίπρας στον Σ.Ε.Β.: Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις – Έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για διακυβέρνηση

Σκληρή γλώσσα για τη στάση των Ελλήνων βιομηχάνων σε σχέση με την καταστροφική εργασιακή αναδιάρθρωση χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ετήσια συνέλευση των μελών του ΣΕΒ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, καθώς και για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το Μνημόνιο. “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι έτοιμος να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

“Θέλω να καταστήσω σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις το εξής: Εμείς θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα, που άλλοι διαλύουν”, σημείωσε και υπογράμμισε ότι “αυτό δεν μπορεί, δεν είναι δυνατό να γίνει, και δεν θα γίνει, με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις”.

“Αν πιστεύουμε ότι αρκεί ο αυτοματισμός του κέρδους για να προχωρήσουν η οικονομία και η κοινωνία προς τα μπρος”, τόνισε, “οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς που πολλοί αποκαλούν σύγχρονο μεσαίωνα”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρουσίασε τις “τρεις κρίσιμες επιλογές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας” από τις οποίες “πρέπει να συνοδευθεί” “ο απεγκλωβισμός της χώρας από το καταστροφικό Μνημόνιο”:

(α) Τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης,

(β) τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και την ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και

(γ) την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Τέλος, παρουσίασε συνοπτικά και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ “για την μεταμνημονιακή εποχή”, το οποίο περιλαμβάνει “πέντε μεγάλες, άμεσες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας”:

1. Ακύρωση του καταστροφικού μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στον Σ.Ε.Β.:

https://beta.avgi.gr/article/295758/olokliri-i-omilia-tou-al-tsipra-ston-s-e-b-

Πηγή: Αυγή

Αλέξης Τσίπρας: Γιατί αποσύρθηκε το αντιρατσιστικό ν/σ;

Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για την απόσυρση του αντιρατσιστικού νόμου, κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την οποία καλεί τον κ. Ρουπακιώτη να ενημερώσει τη Βουλή αν υπήρξε συμφωνία και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την ενέργεια αυτή και για το ποιοι και για ποιο λόγο πρωτοστάτησαν στην απόσυρση του σχεδίου νόμου.

«Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σηματοδοτεί υποχώρηση από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας καθώς και από την υποχρέωση υπεράσπισης των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Καλεί, επίσης, τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει πότε θα επαναφέρει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου αλλά και σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να θωρακισθεί η χώρα, πολιτικά και νομικά, απέναντι στα κρούσματα ρατσιστικής βίας και στο μίσος απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα.

Αιχμές για την απόσυρση του νομοσχεδίου, με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, λίγα 24ωρα πριν δοθεί για διαβούλευση, αφήνει και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σε συνέντευξή του, που αναφέρει ότι  ουδείς τον ενημέρωσε πως το νομοσχέδιο αποσύρεται. “Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι είναι κυβέρνηση τριών κομμάτων και όχι ενός”, “Δεύτερον, κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι οι υπουργοί των τριών κομμάτων ή τουλάχιστον οι υπουργοί που πρότεινε η Δημοκρατική Αριστερά ή τουλάχιστον εγώ, δουλεύω για τη συνοχή της κυβέρνησης”, “Αυτό ας το σκεφτούν. Και να αποφεύγουν να κάνουν την μέρα νύχτα και να αποφεύγουν, μέσω των γνωστών διαρροών, να διαστρεβλώνουν τα πράγματα. Από την στιγμή που εκείνοι εκτίμησαν ότι για κάποιους λόγους πρέπει να κρατηθεί το νομοσχέδιο, εγώ θα το σεβαστώ, αλλά είναι λόγοι που αφορούν εκείνους που το αποφάσισαν”, ανέφερε.

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Κροατία 15-16 Μαΐου

Διήμερη επίσκεψη στην Κροατία στις 15 και 16 Μαΐου, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ και του ηγέτη του Μετώπου της Αριστεράς στη Γαλλία Ζαν Λικ Μελανσόν, θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο Τετάρτη 15 Μαΐου, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς και το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος της ευρωπαϊκής αριστεράς», ενώ την Πέμπτη το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν.

Δ. Παπαδημούλης (Real FM): Ο μόνιμος έρωτας των «Νέων» με τον Σαμαρά

Το σημερινό πρωτοσέλιδο των «Νέων» αποτυπώνει τον μόνιμο «έρωτα» της ιδιοκτησίας και της διεύθυνσης της εφημερίδας με τον κ. Σαμαρά, κι όχι τον «ξαφνικό έρωτα» Τσίπρα-βιομηχάνων, όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο. Δείχνει την ενόχληση της κυβέρνησης Σαμαρά που διοχετεύθηκε χθες από το Μαξίμου σε όλο το κυβερνητικό ρεπορτάζ, διότι χθες εγκαινιάστηκε, με θεσμικό τρόπο, όπως επιβάλλεται σε μια δημοκρατία, ο διάλογος ανάμεσα στον ΣΕΒ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εμείς δεν πήγαμε στη συνάντηση για να κάνουμε φιοριτούρες. Ακούσαμε τον ΣΕΒ να λέει τα δικά του -μεταξύ των οποίων ήταν και η κριτική για την αποτυχία του Μνημονίου- και είπαμε, χωρίς περιστροφές, τις δικές μας απόψεις για το ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κι εφόσον ο λαός μας δώσει την εντολή. Η κυβέρνηση Σαμαρά από την πλευρά της ενοχλήθηκε, και με το δίκιο της λόγω…παράδοσης, γιατί θέλει να έχει το μονοπώλιο των σχέσεων. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες είναι λογικό να προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ», που μπορεί, αύριο, να είναι η επόμενη κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν οι σοβαρές διαφορές μεταξύ μας.

http://left.gr/news/d-papadimoylis-o-monimos-erotas-ton-neon-me-ton-samara

Επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θ. Πετράκος, με θέμα την επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η κυβέρνηση με μια πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού αποφάσισε την επιστράτευση των καθηγητών και μάλιστα πριν ακόμα προκηρύξουν απεργιακή κινητοποίηση. Η άνευ προηγουμένου αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και ισοδυναμεί με την επιβολή στρατιωτικού νόμου στον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο της Παιδείας.

Συνταγματολόγοι και έγκυροι νομικοί κρίνουν ως κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα αυτή την κυβερνητική απόφαση. Το Σύνταγμα στο άρθρο 22 παρ. 4 και ο νόμος 3536/2007 στο άρθρο 41 παρ. 2 δεν προβλέπουν επίταξη εργασίας για την αποτροπή δυσμενών συνεπειών γενικώς αλλά μόνο για την αντιμετώπιση επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκη που θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Προφανώς η απεργία των καθηγητών ούτε φυσική καταστροφή αποτελεί ούτε βέβαια θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Θα ανακαλέσει η κυβέρνηση την ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση επιστράτευσης των καθηγητών;

2. Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις, να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σε κανένα κλείσιμο εκπαιδευτικής μονάδας, ότι θα αποσύρει το Π.Δ. που οδηγεί στην διάλυση το δημόσιο σχολείο, στην απόγνωση χιλιάδες εκπαιδευτικούς και να προχωρήσει σε γόνιμο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της παιδείας και των εκπαιδευτικών;

Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την τουριστική ανάπτυξη

Με την καταγραφή, προς αξιολόγηση, χρήσιμων συμπερασμάτων, θέσεων και προτάσεων από τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, ολοκληρώθηκε το τριήμερο για τον Τουρισμό που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ της Κέρκυρας. Στο πλαίσιο του τριημέρου, διοργανώθηκαν πολιτικές εκδηλώσεις στην πόλη της Κέρκυρας, στο βορρά και στο νότο του νησιού, ενώ ομιλητές ήταν τα μέλη του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μιχάλης Κριτσωτάκης και Στέφανος Σαμοΐλης, βουλευτές Ηρακλείου και Κέρκυρας, αντίστοιχα.

Παρουσιάζοντας την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την τουριστική ανάπτυξη, ο Μ. Κριτσωτάκης εξέφρασε καταρχάς την άποψη ότι δεν αρκεί από μόνη της η όποια αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού ώστε να υπάρχουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, ούτε ασφαλώς για να επιλύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που παρουσιάζουν οι τουριστικοί προορισμοί ή για να αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καταλογίσει ευθύνες στις κυβερνήσεις για τη μνημονιακή πολιτική των τριών τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, σε κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων, σε επιθετική φορολογία και, τελικά, στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων. Οι προτάσεις:

http://left.gr/news/i-enallaktiki-protasi-toy-syriza-ekm-gia-tin-toyristiki-anaptyxi-0

Ζάκυνθος: Τον καθηγητή Μίμη Κουρή προτείνει για δήμαρχο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Η πρώτη υποψηφιότητα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές έγινε γνωστή επίσημα από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και πρόκειται για τον ακαδημαϊκό Μίμη Κουρή, ο οποίος θα ηγηθεί συνδυασμού της κεντροαριστεράς.

Η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα συζήτησε το θέμα με τις υποψηφιότητες και την τακτική που θα ακολουθήσει στις δημοτικές εκλογές και αποφάσισε να συγκροτηθεί συνδυασμός με επικεφαλής τον κ. Κουρή, ο οποίος ήταν υποψήφιος Βουλευτής στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις για να υπάρξει κοινή κάθοδος στις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο: Στα δυο δέκατα  της μονάδας η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Οριακό προβάδισμα 0,2% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (υπό την ευθύνη του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά) και παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός “Extra”.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «αν αύριο είχαμε βουλευτικές εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΝΔ απαντά το 21,6% των ερωτηθέντων και ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ το 21,4%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12,4%, το ΠΑΣΟΚ με 6,3%, το ΚΚΕ με 6,2%, η ΔΗΜΑΡ με 5,1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%.

Στη δημοσκόπηση μετρήθηκαν, επίσης, το κόμμα Νέα Μέρα (Χρ. Ζώης) που λαμβάνει 2,3% και Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα (Α. Λοβέρδος) που λαμβάνει 1,1%. ‘Άλλο Κόμμα απάντησε το 5,5%, Λευκό το 3,7%, ενώ Αναποφάσιστοι δήλωσαν το 8,2% των ερωτηθέντων και ΔΞ/ΔΑ το 2,1%.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (με αναγωγή και με αδιευκρίνιστη αποχή) η ΝΔ λαμβάνει 24,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 23,8%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13,8%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,9%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,7%.

Στη συνέχεια βρίσκονται η Νέα Μέρα με 2,6% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1,2%. Άλλο Κόμμα απάντησε το 6,1%.

ΤΑ ΜΜΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ (ηλεκτρονική έκδοση): «Υπό συζήτηση στην Κουμουνδούρου βρίσκονται ακόμη διάφορες διαφωνίες μεταξύ των εσωκομματικών παρατάξεων, οι οποίες δεν φαίνεται πως θα έχουν επιλυθεί τελεσίδικα έως και την λήξη του συνεδρίου.

Μεταξύ των άλλων:

Η πλευρά της πλειοψηφίας υπό τον κ. Τσίπρα επιθυμεί την διάλυση όλων των συνιστωσών. Στο πλευρό του βρίσκεται μέχρι στιγμής μεγάλη μερίδα του Συνασπισμού (της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και η πλατφόρμα 2010, η οποία συμφωνεί εν πολλοίς με το συνολικό σχέδιο μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να αντιτάσσεται με διάθεση αντιπαράθεσης, επιφυλακτική στο σημείο αυτό είναι η Αριστερή Πλατφόρμα (η οποία ούτως ή άλλως έχει εξασφαλισμένο στάτους ως τάση εντός του Συνασπισμού), ενώ αντίθετες είναι συνιστώσες όπως η ΔΕΑ και οι Ενεργοί Πολίτες.

Στο θέμα της εκλογής προέδρου, η πλευρά Τσίπρα προωθεί την εκλογή από το συνέδριο, σε μία κίνηση που αφενός δείχνει την διάθεσή της να μετακινηθεί από τις πάγιες πρακτικές των αριστερών κομμάτων σε «σοσιαλδημοκρατικού» χαρακτήρα σχήματα και αφετέρου καταδεικνύει το πώς ο κ. Τσίπρας επιδιώκει σε αυτήν τη φάση την εμπέδωση της ισχύος του ως αρχηγού.

Αυτή την πρόταση δέχεται υπό προϋποθέσεις η πλευρά Λαφαζάνη, με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας να δηλώνει ότι δεν πρέπει ο πρόεδρος του κόμματος να τίθεται πάνω τα όργανα (να μην εκλέγεται δηλαδή από τα μέλη ή ένα αόριστο όργανο) και να σημειώνει ότι «κινδυνεύουμε να περιπέσουμε σε ένα αρχηγικό προεδροκεντρικό καθεστώς» και ότι «κάτι τέτοιο, εντελώς ξένο προς τις αντιλήψεις της Αριστεράς, δεν το επιθυμεί κανένας στο ΣΥΡΙΖΑ».

Στην «αυτοδιάλυση συνιστωσών» και στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο επικεντρώνεται η Εφημερίδα των συντακτών, αναφέροντας ότι «όσον αφορά δε το ζήτημα της κατάργησης των λιστών στις εκλογές οργάνων, επικρατεί ένας περιρρέων σκεπτικισμός για το αν μια τέτοια πρόταση ουσιαστικά παραβιάζει το «δημοκρατικό κεκτημένο» που υπήρχε στον ΣΥΝ». «Από την πλευρά της μειοψηφίας, εμφανώς αντιτιθέμενα στις σκέψεις του επικεφαλής έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «δεν γίνεται να ζητά ο πρόεδρος τη διάλυση οργανώσεων μέχρι το Σάββατο» που θα συνεδριάσει η  Κ.Ε., ενώ προσέθεταν ότι οι απόψεις του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση της δυνατότητας ξεχωριστών λιστών έχουν έναν πολύ καθαρό στόχο, να υπάρχουν διαφορετικά πρόσωπα, αλλά όχι διαφορετικές απόψεις».

Τα ΝΕΑ στη στήλη Παραπολιτικά και με τίτλο «Μαρξ, Λένιν και τεχνητή γονιμοποίηση» αναφέρονται στην «ώρα Τσίπρα» για να επισημάνουν ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αργοπορεί σε συνέδρια και συναντήσεις, όπως έπραττε και ο Ανδρέας Παπανδρέου που είδε καθιερώσει την «ώρα ΠΑΣΟΚ». Επίσης, ο καλοπροαίρετος Γιώργος Παπαχρήστος φιλοξενεί στη στήλη του (τίτλος: Τσάμικος α λα ΣΥΡΙΖΑ) απόσπασμα της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα στο ρ/σ  Στο Κόκκινο, με τις αναγκαίες προσθήκες από τον ίδιο , όπως για παράδειγμα: « Ξεκίνησε λέγοντας τις γνωστές κοινοτοπίες», «Και ενώ θα περίμενε κανείς να ξεπεζέψει, επιτέλους, από αυτό το έρημο το αλογάκι και να εξηγήσει τι προτίθενται  (sic) να κάνει, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος για να ξεφουρνίσει το απίθανο», «το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει Βλέποντας και κάνοντας. Τόσο απλά».

Για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ η ίδια εφημερίδα προτιμά τον τίτλο «Θα διαγράψουμε τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων» και υπέρτιτλο «Υποσχέσεις στην αγορά από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ».  Στην πρώτη σελίδα γράφει: “Ξαφνικός έρωτας Τσίπρα-βιομηχάνων”. Η εφημερίδα σημειώνει ότι “ξαφνικός έρωτας Τσίπρα – βιομηχάνων προέκυψε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου να βγάζει αντιμνημονιακές κορόνες και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται παροχές στις επιχειρήσεις με χάρισμα κόκκινων δανείων και φθηνότερη ενέργεια».

Το Έθνος επιλέγει ως τίτλο «Δεν νοείται ανάπτυξη με ρακένδυτους», γράφοντας ότι «ανοιχτός στον διάλογο με τον επιχειρηματικό κόσμο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αναφορά του Λένιν και αστειευόμενος είπε απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ: «Θα τη βγω πιο αριστερά από τον πρόεδρο σας. Ο Λένιν είχε πει σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ και εξηλεκτρισμός. Παραφράζοντας αυτή τη ρήση και μεταφέροντάς την στην εποχή μας, εγώ θα πω: Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις συν ελευθερίες συν κοινωνικά δικαιώματα συν επενδύσεις».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την επιστράτευση λέγοντας ότι «οι πολιτικές επιστρατεύσεις παραπέμπουν σε δικτατορίες» αλλά και για την πολιτική που εφαρμόζει: «Αυτή η μυθολογία πως θα βγούμε από την κρίση, ό,τι αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο ίσως έχει να κάνει με εκλογικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του χρειάζονται επειγόντως προσαρμογή στην πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πέντε βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που είναι η ακύρωση του μνημονίου, η δημοσιονομική σταθερότητα με αύξηση των εσόδων από νομικά πρόσωπα, το σταθερό εργασιακό και φορολογικό περιβάλλον με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης και η αποκατάσταση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής κάνοντας λόγο για λειτουργία καρτέλ σε βάρος της ανάπτυξης και συνέδεσε τη διαπλοκή με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ακόμη τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ της ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ λέγοντας ότι «θα μπει τέλος στη φάμπρικα των ιδιωτικοποιήσεων και πως οι ΔΕΚΟ αυτές θα περάσουν στο δημόσιο έλεγχο».

Επίσης στη στήλη των παραπολιτικών υπάρχουν δυο σχόλια:

Το ένα επιγράφεται «Φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συνιστώσες!

«Δύο προτάσεις του Αλ. Τσίπρα -για τη διάλυση των συνιστωσών και τον τρόπο εκλογής των νέων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να ανάψουν νέες εσωκομματικές «φωτιές» εν όψει του 1ου ιδρυτικού συνεδρίου. Με χθεσινές δηλώσεις του (στο «Κόκκινο») ο Αλ. Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του διαμηνύοντας ότι θα εισηγηθεί την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, καθώς και ότι όσες συνιστώσες αισθάνονται ανέτοιμες να διαλυθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν ως… παρατηρητές! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα συμμετέχουν στα όργανα του κόμματος, αλλά θα «συνυπάρχουν» με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενες. Το δεύτερο χαρτί που έριξε στο τραπέζι ο Αλ. Τσίπρας ήταν ότι στο συνέδριο τα νέα όργανα θα εκλεγούν μέσα από μια ενιαία λίστα. Θυμίζουμε ότι στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη κατατέθηκαν δύο λίστες για την εκλογή των οργάνων…».

Και το δεύτερο: Αντιδράσεις, όπου επισημαίνεται ότι: «Ως εκ τούτου, δεδομένη θεωρείται η αντίδραση από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη κυρίως στο θέμα της εκλογής των νέων οργάνων, ενώ σχετικά με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, το κουβάρι περιπλέκεται, αφού, εκτός από τη ΔΕΑ υπάρχουν και άλλες συνιστώσες που βλέπουν με καχυποψία τη σχετική πρόταση. Πρόβλεψη; Μπορεί τελικά να υπάρξει μεταβατική διάταξη η οποία όμως χρονικά θα φθάνει μέχρι ένα εξάμηνο μετά το συνέδριο – και μετά… τέλος!».

«Μήνυμα προς τις συνιστώσες» είναι ο τίτλος της Ελευθεροτυπίας με υπέρτιτλο «Όσοι δεν θέλουν, ας μείνουν παρατηρητές». Γράφει συγκεκριμένα: «Τις αντιστάσεις των συνιστωσών εν μέσω της συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα επιχειρεί να κάμψει ο ΣΥΝ, ο οποίος προσφέρεται να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα αυτοδιάλυσης.«Δεν βοηθά τη δημοκρατία η καταγραφή των απόψεων εντός της εσωκομματικής ζωής σαν να είμαστε πολλά κόμματα σε συσκευασία του ενός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος έστειλε χαρακτηριστικά το μήνυμα πως όσες συνιστώσες δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν στην «ενιαιοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να μείνουν παρατηρητές».

Ο Σπύρος Κάραλης, επίσης, καλύπτοντας την ομιλία Τσίπρα από τον ΣΕΒ γράφει: «Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε ακύρωση του Μνημονίου και στη συνέχεια σε επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές εξέφρασε…», εμμένοντας στην αποστροφή για τα μυθεύματα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση, τα οποία υποκρύπτουν ουσιαστικά εκλογικά σχέδια και πρόωρη προσφυγή στην κάλπη».

Για «Μνημόνιο α λα Τσίπρα» κάνει λόγο η Ελλάδα αύριο με υπέρτιτλο «Σε δυο βάρκες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ», γράφοντας ότι «το δικό του Μνημόνιο ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, που θα ονομάζεται Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και το οποίο θα αντικαταστήσει το υπάρχον Μνημόνιο που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αμέσως μόλις έρθει στην εξουσία, επαναδιαπραγματευόμενος τη δανειακή σύμβαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Καθημερινή στις εσωτερικές σελίδες και κάτω από την ομιλία του πρωθυπουργού που φέρει τον τίτλο «Παρελθόν σε 2-3 χρόνια το Μνημόνιο», αναφέρεται στην ομιλία Τσίπρα προβάλλοντας το ότι «η κυβέρνηση καλλιεργεί μύθους» και ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ του επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Στην ηλεκτρονική της έκδοση φιλοξενεί το ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ με τίτλους «Ο Τσίπρας εξαγγέλλει την «μεταμνημονιακή εποχή» από βήματος ΣΕΒ» και «κριτική προς τους βιομήχανους για την απουσία τους από τις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Διπλή οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση και προς τον ΣΕΒ άσκησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το μεσημέρι στην ετήσια συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ήταν η πρώτη, ιστορικά, εμφάνιση ηγέτη της Αριστεράς, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε γενική συνέλευση των βιομηχάνων. Και ο ίδιος επέκρινε, τη μεν κυβέρνηση για επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, τους δε βιομήχανους για την απουσία τους από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βιομηχάνους, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας και ανθρωπιστικής κρίσης και πρόσθεσε ότι από την κρίση δεν πρόκειται να βγούμε αν δε συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως μέχρι χθες. Η χώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, χρειάζεται ριζικές ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να αποφύγει την ολική καταστροφή, σημειώνοντας ότι ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές έχουμε όλοι, πολιτικά κόμματα και παραγωγικές δυνάμεις. Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η απουσία σας από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι αδικαιολόγητη. Η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα». «Δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη, βαθαίνει το διχασμό», είπε και κάλεσε τον ΣΕΒ να επανεξετάσει αυτή την απόφαση».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/05/2013_498477

Για τον Ριζοσπάστη «ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται στα πόδια των βιομηχάνων» στα δεξιά της σελίδας 6, ενώ σε δίστηλο αριστερά στην ίδια σελίδα γράφει πως «Ο Δασκαλόπουλος έκοβε, ο Τσίπρας έραβε…». Στο άρθρο επιλέγονται αποσπάσματα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με την απαραίτητη ανάλυση για το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας.  Όπως για παράδειγμα: «Εμείς, ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, έχουμε στόχο να διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων. Την ιδιωτική πρωτοβουλία όμως που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο. Όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας. Την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και υψηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, με σεβασμό στους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Σας διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, ότι θα σταθούμε αρωγοί στην υγιή επιχειρηματικότητα»… Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζει το κεφάλαιο σε καλό και κακό και υπόσχεται να στηρίξει τους «υγιείς» καπιταλιστές, καλώντας προφανώς το λαό να υποτάξει τις θυσίες του στους καλούς εργοδότες. Από κοντά και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είπε προσφωνώντας τον Αλ. Τσίπρα: «Το ρουσφετολογικό και αναχρονιστικό κράτος του δικομματισμού της μεταπολίτευσης είναι το μεγάλο εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Με απόλυτη διαφάνεια και αυστηρή αξιοκρατία. Με αντικειμενικά κριτήρια τα προσόντα και την αποδοτικότητα (…) Για να αναπτυχθεί και να μπορεί να αποδίδει κοινωνικό μέρισμα, η ιδιωτική οικονομία χρειάζεται ένα ελεύθερο πεδίο δράσης και ένα ικανό κράτος (…) Όλοι έχουμε συμφέρον από μία σύγχρονη ιδιωτική οικονομία και ένα σύγχρονο κράτος. Η αγορά και η Αριστερά μπορούν να συγκλίνουν και σε αυτόν το στόχο!». Είναι τέτοια η σύμπλευση ΣΕΒ και ΣΥΡΙΖΑ, που συμπίπτουν ακόμα και στις λέξεις που χρησιμοποιούν». http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7435234&publDate=14/5/2013

Στην τελευταία σελίδα του Ριζοσπάστη με τίτλο «Και η κοπριά στα λάχανα» αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο Τσίπρας δεν επιβεβαιώνει μόνο την κατάντια των οπορτουνιστών, αλλά δείχνει και το πόσο αδίστακτοι είναι στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τον «παρωχημένο», όπως λέει, σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και να τον φέρουν στα μέτρα της αστικής διαχείρισης, στην οποία εκλιπαρούν τους καπιταλιστές να τους αναβαθμίσουν. Αν όμως για την αστική τάξη ο Αλ. Τσίπρας είναι η σύγχρονη εκδοχή του… Λενινισμού, στο πρόσωπο του προέδρου των βιομηχάνων μπορεί να καυχιέται ότι βρήκε έναν σύγχρονο… Μαρξιστή! Είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της ΓΣ των βιομηχάνων: «Οπως θα έλεγε κι ο Μαρξ (παραφράζω μια χαρακτηριστική ρήση του), δεν είμαστε φιλόσοφοι, ώστε ν’ αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος. Πρέπει να τον μετασχηματίσουμε – να τον ανασυγκροτήσουμε (…) Ο ίδιος ο Μαρξ (ελπίζω να μη σας ξενίζει που προστρέχω και πάλι σ’ αυτόν), πίστευε πάντοτε ότι η παραγωγή, και η βιομηχανία ειδικότερα, αποτελούν εκδήλωση των “πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου”. Κι εμείς στον ΣΕΒ συμφωνούμε απόλυτα μαζί του»… Ο Μαρξ έλεγε βέβαια ότι τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες, όπως αυτοί του ΣΕΒ, πρέπει να περάσουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με κοινωνική επανάσταση, που θα τους αφαιρέσει την εξουσία και την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Όπως επίσης έλεγε ότι φορέας αλλαγής του κόσμου δεν μπορεί να είναι το παλιό, οι καπιταλιστές, αλλά το νέο, οι εργάτες και οι σύμμαχοί τους από τα λαϊκά στρώματα. Σ’ αυτό είναι βέβαιο ότι ο ΣΕΒ δε συμφωνεί καθόλου. Γι’ αυτό άλλωστε αισθάνεται σιγουριά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κόμμα της διαχείρισης και σαν τέτοιο τον καλοδέχεται στις μαζώξεις του, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα. Όπως λέει και ο λαός, «όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα»…

Εσωτερικές ειδήσεις

Αντ. Σαμαράς: Το Μνημόνιο σε τρία χρόνια δεν θα υπάρχει

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή,  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ εμφανίστηκε βέβαιος πως στο Eurogroup θα ανακοινωθεί η εκταμίευση και της δόσης του Ιουνίου, ενώ η τρόικα θα έρθει στη χώρα μας για την επόμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το κλίμα πλέον για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικό και η αξιολόγηση της τρόικας πολύ καλή με αποτέλεσμα να λάβουμε και τη δόση του Ιουνίου, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα επανέλθουν το φθινόπωρο. «Έχουμε ήδη κάνει εδώ και μήνες πολλά και τώρα ξετυλίγεται κομμάτι- κομμάτι» είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πάντως πως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα περάσει καθώς παραμένει η ύφεση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

«Δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει τον κίνδυνο, δεν έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και την ανεργία. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, η ψυχολογία έχει αλλάξει, μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές αποδίδουν, ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί» ανέφερε και τόνισε πως ήδη η χώρα πιάνει τους στόχους της και μάλιστα τα πράγματα πηγαίνουν ακόμα καλύτερα.

Για τον κ. Σαμαρά η έγνοια του είναι να συνεχιστεί η πορεία αυτή με τον ίδιο ρυθμό και να μην υπάρξει καμία χαλάρωση.

«Δεν θέλω να πάμε καλύτερα από ότι μας υπολογίζουν. Θέλω να πάμε πολύ καλύτερα από όσο φαντάζονται. Θέλω να πάμε πιο μπροστά γιατί το μπορούμε» είπε φέρνοντας ως παράδειγμα την ενίσχυση της ρευστότητας που θα προκύψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.

Σκληρή ήταν η γραμμή που κράτησε και όσον αφορά τις αλλαγές στο δημόσιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σπάμε ταμπού με την απομάκρυνση των ακατάλληλων υπαλλήλων».

«Έχετε ξαναδεί να αλλάζουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο; Τα λόγια είναι καλά, να σπας αυγά είναι το δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την αναπτυξιακή αναγέννηση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα θα επανέλθει στην ευημερία από τη βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοπρέπεια προς κάθε κατεύθυνση» είπε θέτοντας τις προτεραιότητές του που είναι οι επενδύσεις με στόχο τη μείωση της ανεργίας, η οικονομική και πολιτική σταθερότητα, και οι μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στις συνδικαλιστικές πρακτικές χαρακτηρίζοντας την απεργία πάνω στις πανελλαδικές εξετάσεις «απαράδεκτη και αποκρουστική».

Το Μνημόνιο σε δύο-τρια χρόνια δεν θα υπάρχει πια! Και σύντομα κανείς δεν θα ασχολείται μαζί του. Η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα δεν θα χρειαστεί άλλα Μνημόνια. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα».

Διπλή δόση με εύσημα (για την τήρηση του προγράμματος) από το Eurogroup, αλλά νέα μέτρα, ισχυρές αμφιβολίες για την ανάκαμψη και αργή επιστροφή στις αγορές από την έκθεση της Κομισιόν. Αμελητέο το κούρεμα που επιδιώκουν οι Γερμανοί το φθινόπωρο

Eurogroup (τα καλά νέα)Την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση και των δύο δόσεων πήραν χτες οι υπ Οικονομικών την Ευρωζώνης. Αυτό που εκκρεμεί τώρα είναι η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 4,2 δις από τον EFSF έως την Παρασκευή, δηλαδή ελάχιστα πριν τη λήξη του ομολόγου των 5,6 δις στις 20 Μαΐου. Με την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα τηρήσει τις μνημονικές της δεσμεύσεις, θα απελευθερωθεί και η δόση των 3,3 δις τον Ιούνιο (για την οποία αρκεί πλέον η έγκριση από Euro Working Group). Οι δεσμεύσεις αυτές είναι τρεις: απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επιπλέον το κλίμα στο Eurogroup ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα και ο κ Στουρνάρας το χαρακτήρισε «σχεδόν διθυραμβικό». Βεβαίως, ο διθύραμβος σχετίζεται μόνο με το ότι οι ευρωπαίοι είναι ευχαριστημένοι από το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τηρεί πιστά της μνημονιακές δεσμεύσεις της και όχι από το ότι το πρόγραμμα αποδεικνύεται να πετυχαίνει και οικονομικά. Οι προκλήσεις για την Ελλάδα στην παρούσα φάση (όπως αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών κ Ντάισελμπλουμ και αναφέρονται και στην έκθεση της Κομισιόν) είναι η συνέχιση της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (αυτά τα δύο υποτίθεται ότι θα φέρουν την ανάπτυξη) και η βελτίωση του φοροεισπρακτικού (στόχος για αύξηση των εσόδων)

Η έκθεση της Κομισιόν (τα κακά νέα που ακυρώνουν τα καλά): Εύσημα για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων αποδίδει στην Κυβέρνηση και η έκθεση της Κομισιόν. Όμως αναφέρει και τρία εξαιρετικά άσχημα δεδομένα για το ελληνικό πρόγραμμα και την ελληνική οικονομία. Το πρώτο είναι οι σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το δεύτερο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα 7,6 δις για την περίοδο 2015-2016 (με την «κουβέντα» για αυτά να ξεκινά το φθινόπωρο) και το τρίτο ότι η πλήρης επιστροφή στις αγορές θα αργήσει πολύ (και δεν θα έρθει στο τέλος του 2014 όπως δήλωσε πρόσφατα ο Στουρνάρας). Αμέσως τους φόβους που ανέκυψαν από τις εκτιμήσεις της έκθεσης έσπευσε να διασκεδάσει ο κ Στουρνάρας και άλλοι ευρωπαίοι ομόλογοι του κάνοντας λόγο για κλίμα φοβίας από τα ελληνικά ΜΜΕ και για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη ανάκαμψη από την αναμενόμενη. Στο κλίμα αυτό και ο κ Ρεν δήλωσε ότι είναι νωρίς για τέτοια κουβέντα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παρθούν, τη στιγμή που μάλιστα παραδέχτηκε ότι το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015-2016 είναι μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμούνταν στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο τον Δεκέμβρη. Αν και στην έκθεση δεν αναφέρεται ρητά γατί προκύπτει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό (δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ μετά το 2014), αυτό μπορεί να σημαίνει ή ότι οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη προσαρμόζονται προς τα κάτω ή ότι αλλάζει η εκτίμηση για πορεία του εισπρακτικού σκέλους (φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις).

Τι σημαίνουν όλα αυτά: α) Όλοι λένε μπράβο στην Κυβέρνηση που κάνει ακριβώς ότι τις λέει το μνημόνιο. Αυτό το σήμα σταθερότητας της πολιτικής υπακοής της κυβέρνησης απέχει πάρα πολύ από το ότι έχει επιτευχθεί κλίμα σταθερότητας και βεβαιότητας για ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία. β) Όλοι εύχονται να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, μολονότι ούτε τα μέτρα που έχουν παρθεί για το 2013-2014 έχουν ακόμη επιδράσει πλήρως, ούτε η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει. Δηλαδή ακόμη ισχύει ότι ίσχυε ως τώρα και τα προγράμματα έπεφταν έξω. Για καλό και για κακό οι ευρωπαίοι «τα βάζουν» με περίπου εκατό κλειστά επαγγέλματα που έχουν απομείνει από τα 350, με την μεταρρύθμιση του δημοσίου και με τη φοροδιαφυγή. γ) Όπως προκύπτει από το κλίμα που εξέπεμπαν χτες στην τηλεόραση οι «βαριά» μνημονικοί δημοσιογράφοι (βλέπε Μπάμπης Παπαδημητρίου) το νέο κούρεμα που ετοιμάζεται από την Γερμανία δεν είναι παρά μια νέα επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων με νέα μείωση του επιτοκίου. Η επίδραση του δεν θα είναι παρά αμελητέα. δ) Η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα από Κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ο Σύριζα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο πως θα ασκεί την κριτική του. Αυτή θα πρέπει να είναι άλλη αν προοιωνίζεται στασιμότητα και διαφορετική αν εκτιμάται συνέχιση της ύφεσης. Βλέπε συνημμένα (αύριο θα επισυναφθούν και τα άρθρα της Αυγής, τα οποία για λόγους «Μάρκετινγκ» της έντυπης έκδοσης ανεβαίνουν ηλεκτρονικά την επόμενη):

1) Κομισιόν: Θα απαιτηθούν νέα μέτρα το 2015-16

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/650985

2) «Πράσινο φως» για τη διπλή δόση προς την Ελλάδα

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/651101

3) 7,5 δισ πρόσθετα μέτρα προβλέπει η Κομισιόν (ανακοίνωση Γ. Μηλιού)

http://www.avgi.gr/article/296295/7-5-dis-prostheta-metra-problepei-i-komision

Ο ΣΕΒ στηρίζει τον Σύριζα

Μπορεί ο διάλογος του προέδρου ενός κόμματος της αριστεράς με τον πρόεδρο του ΣΕΒ να είναι απολύτως ασυνήθιστο γεγονός, μπορεί αυτό να τονίζεται με γελοιογραφίες (όπως αυτή του πρωτοσέλιδου των ΝΕΩΝ), μπορεί να ακούγεται λογικό ότι ο ΣΕΒ θέλει να τα έχει με όλους καλά, αλλά όλα αυτά δεν είναι το σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης που ακολουθεί τα ανοίγματα του ΣΕΒ προς τον Σύριζα. Το πιο σημαντικό είναι το ότι ενώ ένα τεράστιο μέρος του συστήματος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Κυβέρνηση και το μνημόνιο, ο ΣΕΒ για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα βγαίνει και αδειάζει την Κυβέρνηση (εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας εντός μνημονίου) και στηρίζει το σχέδιο του Σύριζα. Ο πρόεδρος του κ Δασκαλόπουλος πρότεινε ένα Εθνικό Μνημόνιο με όρους αναπτυξιακούς από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Από την άλλη μεριά πρότεινε απευθείας διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τη διετή κατάργηση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από το κράτος και τη διαχείριση των πόρων που δεν έχουν απορροφηθεί από ομάδα ελληνικών και ξένων τραπεζών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αν και λιγότερο «Συριζαϊκός» αυτή τη φορά (την προηγούμενη είχε ζητήσει μέχρι και σχέδιο Μάρσαλ) το «άνοιγμα» (έτσι χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ) στον Σύριζα προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΕΒ όσο και από την Κυβέρνηση (πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου είναι ενοχλημένο από το ότι έκλεισε αυτός και όχι ο Πρωθυπουργός τη συνέλευση). Το ζήτημα είναι μείζον και αυτό φαίνεται και από το μούδιασμα των ΜΜΕ στην αντιμετώπιση της είδησης. Άγνωστο παραμένει ακόμα γιατί αποφασίζει την εκφώνηση τέτοιας γραμμής ο κ Δασκαλόπουλος και από ποιους βιομήχανους υποστηρίζεται. Ενδεχομένως οι Έλληνες βιομήχανοι να προτιμούν έναν «εξευμενισμένα επιθετικό» Σύριζα αντί της μνημονιακής καταστροφής της «ζήτησης» των προϊόντων τους.

Βλέπε συνημμένο: ΣΕΒ: Αναπτυξιακή αναθεώρηση του Μνημονίου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_14/05/2013_520260

ΚΚΕ: “Κοινωνική ασφάλιση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες”

Το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, γράφει ο Ριζοσπάστης αναφερόμενος  στη συνάντηση του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με  εκπροσώπους συνταξιούχων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία,  αφορά όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, όλες τις ηλικίες. Αφορά τις συντάξεις, την Υγεία, την Πρόνοια. Όλα έχουν μπει σε κίνδυνο. Κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με βασικά χαρακτηριστικά:

Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με εξειδίκευση κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, φύλο, ηλικία, ειδικά για τα ΑμΕΑ.

Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση και συμβάσεις έργου.

Να αυξηθούν οι συντάξεις, να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Π. Καμμένος: Στον κόσμο τους Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς

Ο Πρωθυπουργός ζει στον κόσμο που ζει ο Γιώργος Παπανδρέου, σχολίασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σαμαρά για την πορεία της χώρας.

«Την ώρα που η Κομισιόν μιλάει για νέα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ το 2015, την ώρα που η Κομισιόν λέει ότι θα χρειαστούν πολλές δεκάδες χρόνια για να βγει η Ελλάδα στις αγορές, ο Πρωθυπουργός ζει το δικό του όνειρο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, και «σε μία χώρα με 1.800.000 ανέργους μιλάει για το success story της Ελλάδος».

Greenpeace: Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά στην Ελλάδα

Τοξικά και ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία είναι τα περισσότερα από τα 27 διαφορετικά φυτοφάρμακα που εντοπίστηκαν σε φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης πρόκειται για χημικές δραστικές ουσίες (πολλές από αυτές απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης), των οποίων οι επίσημες εγκρίσεις αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα και πολλά άλλα. Σύμφωνα με την Greenpeace ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να προστατεύει τον καταναλωτή από τα χημικά κοκτέιλ. «Αυτό που φαίνεται να εφαρμόζεται με επιτυχία στη χώρα μας, είναι τα “παραθυράκια” της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπου μια άκρως επικίνδυνη, εξού και απαγορευμένη, ουσία μπορεί να παίρνει προσωρινές άδειες χρήσης για 120 μέρες κάθε φορά, δηλαδή μία παράνομη ουσία “νομιμοποιείται” προσωρινά» τονίζει η οργάνωση.

http://www.protothema.gr/files/1/2013/05/14/doukisa/GREENPEACE_ANALISEIS_042013.pdf

Τέλος για την εφημερίδα “6 μέρες

Η εφημερίδα «6 μέρες» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο ως καθημερινό φύλλο και έπειτα έγινε εβδομαδιαία, τελικώς βάζει λουκέτο, όπως ανακοίνωσε ο εκδότης Αντώνης Δελλατόλας.

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους στην εφημερίδα, συντάκτες και μη, επιστολή η οποία αναρτήθηκε και στο ενημερωτικό site του φύλλου, ο Αντώνης Δελλατόλας, αναφέρει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί από τον περασμένο Οκτώβρη για την έκδοση των “6μερών” δυστυχώς ξεπέρασε τις δυνάμεις μας και έφτασε στο τέλος της. Παρά τη σκληρή δουλειά μας δεν καταφέραμε να νικήσουμε τη δυσμενέστατη συγκυρία, η οποία χτυπά με ιδιαίτερη ένταση και στον χώρο του Τύπου. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσπάθεια και την καλή συνεργασία».

Πληροφορίες που δημοσιεύει η Αυγή αναφέρουν ότι και η Βραδυνή του Κ. Μήτση αναμένεται να αναστείλει την καθημερινή της έκδοση, περιοριζόμενη στην Κυριακάτικη.

Νικήθηκε  η ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, σε ηλικία 71 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τους τελευταίους, μάλιστα, ρόλους της στο θέατρο τους έπαιξε καθισμένη σε αναπηρική πολυθρόνα.

Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη, η Νίκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη. Η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 1963, με τον θίασο Αλέκας Κατσέλη στην παράσταση του έργου «Το σπίτι της Μπερνάρντα ‘Αλμπα».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ τη δεκαετία του ’90 ίδρυσε το Θέατρο «Τριανταφυλλίδη» στη πλατεία Βάθη.

http://www.express.gr/news/politismos/708885oz_20130513708885.php3

Ιδιωτικοποιήσεις

Σύγχυση έχει δημιουργήσει το δημοσίευμα του Reuters σχετικά με το ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας ο στόχος από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2013 έχει μειωθεί από τα 2,6 δις στα 2 δις (κατά το ίδιο ποσό έχει μειωθεί και ο συνολικός στόχος έως το 2020). Πάντως οι δημοσιογραφικές εκτιμήσεις σχετικά με την πρόβλεψη της τιμής για τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ σε συνδυασμό με το τίμημα για τον ΟΠΑΠ δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν την απόκλιση αυτή.

Αρθρογραφία

Στην παγίδα του χαμηλού πληθωρισμού-Tου Paul Krugman (The New York Times)

Γιατί είναι όμως επικίνδυνος ο χαμηλός πληθωρισμός; Κατ’ αρχάς, διότι ενθαρρύνει τη διατήρηση ρευστού, παγώνοντας τον δανεισμό και τη δαπάνη. Δεδομένου ότι το γενικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ζήτησης, η πτώση του πληθωρισμού χειροτερεύει το πρόβλημα, δημιουργώντας προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών, αναβάλλοντας έτσι τις δαπάνες. Ο χαμηλός πληθωρισμός δυσχεραίνει την προσπάθεια μείωσης του χρέους, εντείνοντας τα προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν και τον κύριο παράγοντα της χαμηλής ζήτησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_14/05/2013_520270

Θανάσης  Γιαλκέτσης (Εφημερίδα των συντακτών):  Λιτότητα ή ανάπτυξη;

«Η κρίση εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που προκάλεσε η οικονομική κρίση, έκανε ακόμα πιο απρόθυμες τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών να αναλάβουν ευθύνες για τις φτωχότερες χώρες. Και από την κοινή τους γνώμη, που χειραγωγήθηκε κατάλληλα από μέσα μαζικής επικοινωνίας και συνταγματικούς δικαστές, προήλθε ένα απειλητικό αίτημα στην πολιτική τάξη να υπαγορεύσει στις φτωχές και υπερδανεισμένες χώρες μιαν ορισμένη συνταγή οικονομικής πολιτικής: την εξάλειψη των δημόσιων ελλειμμάτων και του ταχέως αυξανόμενου δημόσιου χρέους. Ευτυχώς, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού οι κυβερνήσεις δεν υιοθέτησαν τη θεωρία των δύο σταδίων. Συνέχισαν ήρεμα να ξοδεύουν, προκαλώντας αύξηση του χρέους και αντιμετωπίζοντας την κρίση με μιαν εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική. Καμιά μονεταριστική ορθοδοξία επομένως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

http://www.efsyn.gr/?p=49211

Νίκος Παππάς (Εφημερίδα των συντακτών) Το σταυροδρόμι της σοσιαλδημοκρατίας

«Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής Αριστεράς ως εναλλακτικής πολιτικής δύναμης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Γαλλία είναι η ελπίδα των λαών της Ευρώπης για την κοινή πορεία προς ένα μέλλον αξιοπρέπειας.

Η προοπτική κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα και η σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στις επικείμενες ευρωεκλογές μπορούν να διαμορφώσουν ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό τοπίο στο οποίο οι δυνάμεις της λιτότητας θα βρίσκονται σε μάταιη άμυνα.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει συγκολλητική ουσία των ανταγωνισμό και την παραδειγματική τιμωρία των άτακτων. Η μόνη της προοπτική είναι η οικοδόμηση αλληλεγγύης και συνοχής μέσω μιας επαναθεμελίωσης των ευρωπαϊκών συνθηκών».

Γιάννης Τριάντης (Ελευθεροτυπία) Δυναστικός αντι-ρατσισμός

«Η «μεγαλοφυής» ιδέα για την ποινικοποίηση του μίσους είναι προϊόν των τελευταίων δεκαετιών. Εμπεριέχεται σε αντιρατσιστικούς νόμους και θεωρείται ίαμα για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού ιού. Φευ! Η ποινικοποίηση αυτή δύναται να οδηγήσει σε εκτρωματικές εξελίξεις και να περιορίσει ασφυκτικά όχι μόνον την ελεύθερη διατύπωση απόψεων, αλλά και το πολιτικό, διεκδικητικό και συνδικαλιστικό πράττειν.  Φέρ’ ειπείν, οιαδήποτε αιχμηρή ή ευλόγως επιθετική αναφορά εργαζομένων που χειμάζονται, εναντίον του εργοδότη, ενδέχεται να επισύρει ποινές με πρόσχημα την επιδότηση του κοινωνικού μίσους! Ουδείς σήμερα μπορεί να εγγυηθεί ότι καλών προθέσεων και αμυντικού χαρακτήρα θεσμικές εκφάνσεις δεν θα εξελιχθούν σε πρωτοφανείς, ολοκληρωτικές, ευθέως φασιστίζουσες ρυθμίσεις, που θα μετατρέψουν την κοινωνία σε κόλαση ανελευθερίας».

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=363213

Διεθνής ειδησεογραφία

Οι Ευρωπαίοι αγαπούν το ευρώ αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση

“Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση” τιτλοφορείται η έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα το ινστιτούτο Pew, το οποίο συμπεραίνει ότι η προσπάθεια που έγινε την περασμένη 50ετία να δημιουργηθεί μια πιο ενωμένη Ευρώπη είναι ο βασικός λόγος που προκλήθηκε η κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Γαλλία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα υποχωρεί η εμπιστοσύνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς φέτος μόλις το 41% των γάλλων (έναντι 60% πέρυσι) δήλωσε ότι διάκειται θετικά. Μόνο οι Έλληνες και Ιταλοί εκφράζουν ακόμη λιγότερη εμπιστοσύνη από τους Γάλλους σε ό,τι αφορά τα οφέλη που προκύπτουν από την οικονομική ενοποίηση. Στον αντίποδα βρίσκονται οι γερμανοί πολίτες, οι οποίοι έχουν θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 60%.

Σε ό,τι αφορά την ικανότητα των ηγετών να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση, οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους και μάλιστα ακόμη και οι ικανότητες της Άγκελα Μέρκελ αμφισβητούνται από τους Γερμανούς, αν και παραμένει η πιο δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη.

Η έρευνα καταδεικνύει τη βαθιά ανησυχία των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας των χωρών τους. Μόλις το 1% των Ελλήνων, το 3% των Ιταλών, το 4% των Ισπανών και το 9% των Γάλλων δηλώνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι καλές. Εξαίρεση οι Γερμανοί οι οποίοι σε ποσοστό 75% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την οικονομία τους.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι εξάλλου εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον. Το 11% των Γάλλων, το 14% Ελλήνων και Πολωνών και το 15% των Τσέχων εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Κοινή εκτίμηση των πολιτών στις 8 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα είναι ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία και ακολουθεί το δημόσιο χρέος.

Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι το ευρώ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών. Έξι στους δέκα δηλώνουν ότι θέλουν η χώρα τους να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα (60% στην Ελλάδα, 67% στη Γερμανία, 63% στη Γαλλία).

Τετρακομματική η νέα βουλγαρική Βουλή

Η ισχνή διαφορά με την οποία φαίνεται να εξασφαλίζει την πρωτιά το κεντροδεξιό κόμμα GERB στις εθνικές εκλογές της Βουλγαρίας δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για «ξεκάθαρο» αποτέλεσμα, με το φάντασμα της νοθείας να στοιχειώνει τις εξελίξεις στη βαλκανική χώρα και τον κίνδυνο πολιτικού αδιεξόδου να ενισχύεται.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση έξω από την κάλπη από τις εταιρείες Alpha Research και Sova Harris, το GERB, που η κυβέρνησή του οδηγήθηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη φτώχεια και τη διαφθορά, εξασφαλίζει ποσοστό 31% και 97 από τις 240 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ οι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με ποσοστό 25-27% και 85 έδρες. Επίσης, άλλα δύο κόμματα εκτιμήθηκε ότι θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο ποσοστό του 4% για την εισαγωγή τους στο Κοινοβούλιο: το Κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της τουρκικής μειονότητας (MRF), και πρώην εταίρος των Σοσιαλιστών, με 10-11% και το ακροδεξιό Ατάκα (Επίθεση) με 7-8%.

(Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ)

Για αρνητικά επιτόκια έτοιμη η ΕΚΤ

Καθώς η συγκυρία γίνεται όλο και πιο αρνητική η ΕΚΤ υποχρεώνεται να ετοιμάζεται για αντισυμβατικές επιλογές νομισματικής πολιτικής. Φαίνεται πλέον να κερδίζει έδαφος η ιδέα της υποχώρησης των επιτοκίων καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι πως είναι πιθανή η υποχώρηση των επιτοκίων σε αρνητικό πρόσημο ο ιταλός Ιγνάτιο Βίσκο ανέφερε πως η τράπεζα είναι τεχνικά έτοιμη για κάτι τέτοιο. Αντίθετα ο επικεφαλής του Eurogroup κ Ντάισελμπλουμ και του Μπούντεσμπανκ κ Βάιντμαν δήλωσαν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα.

Γαλλογερμανική πρωτοβουλία για ανεργία νέων

Κοινό γαλλογερμανικό σχέδιο για την ανεργία των νέων θα ανακοινωθεί στο Παρίσι στις 28 Μαΐου από τους υπουργούς οικονομικών των δύο χωρών. Το σχέδιο έχει τη φιλόδοξη ονομασία νέα Συμφωνία για την Ευρώπη (κατά το New Deal του Ρούσβελτ το 1933). Προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) θα απελευθερώσει 6 δις ευρώ σε δάνεια προς εταιρίες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για νέους. Για τον σκοπό αυτό η ΕΤΕΠ τα 6 δις που θα λάβει από την Επιτροπή θα τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για να δανειστεί 60 δις για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Ιταλία: ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών εν όψει;

Η Ιταλία πρέπει να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της συστήματος δήλωσε ο Λορέντζο Σμάγκι πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: