ΥΠΕΥΘΥΝΗ, ΣΟΦΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ άρθρου του Γιάννη Τόλιου*

 

Με την ψήφιση από την κυπριακή Βουλή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου με μια ψήφο διαφορά, έκλεισε η πρώτη φάση της νέας κυπριακής τραγωδίας. Αρχίζει τώρα ο Γολγοθάς για τον κυπριακό λαό, με απροσδιόριστες συνέπειες στο μέλλον του. Ωστόσο υπάρχει ελπίδα. Εκτός από τη δεδομένη λαϊκή αντίδραση στις απαράδεκτες δεσμεύσεις της «τρόικα» (Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΕΚΤ), για τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει ίδια πείρα, υπάρχει η απόφαση του ΑΚΕΛ, που δίνει ελπίδες γρήγορης ανατροπής, ενώ ανοίγει νέους ορίζοντες στην πάλη των αριστερών δυνάμεων για την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου οικοδομήματος της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η απόφαση του ΑΚΕΛ πρώτον αφορά σε αναζήτηση λύσης εκτός «δανειακής σύμβασης» και «Μνημονίου», δεύτερον, είναι πιθανόν μια τέτοια λύση να οδηγήσει εκτός Ευρωζώνης, γεγονός που απαιτεί διαπραγμάτευση για συντεταγμένη αποδέσμευση με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τρίτον, η συγκεκριμένη επιλογή δημιουργεί δυσκολίες, οι οποίες ωστόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν στη βάση νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και, τέταρτον, η πρόταση τίθεται στο δημόσιο διάλογο και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον κυπριακό λαό με δημοψήφισμα. Πρόκειται για υπεύθυνη, σοφή και ρεαλιστική απόφαση, που ίσως αποδειχτεί και ιστορική. Ξαναδίνει πολιτική ηγεμονία στο ΑΚΕΛ και φανερώνει ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Χριστόφια (μη έγκαιρη διάγνωση και αποτροπή της κρίσης) είναι σε θέση να επανακαθορίζει την πολιτική ατζέντα, με άξονα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

Ωστόσο η απόφαση του ΑΚΕΛ υπερβαίνει τα στενά όρια της Κύπρου και δείχνει ότι στους «μονόδρομους» της Ευρωζώνης και της πολιτικής της «πάση θυσία» παραμονής στο ευρώ της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν είμαστε στο 2001, αλλά στο 2013 και έχει πλέον διαφανεί ότι Ευρωζώνη σημαίνει «κολαστήριο» λαών και εργαζόμενων. Αυξάνουν μάλιστα οι ποικίλες φωνές (πρόσφατα, του Γερμανού νομπελίστα Γκίντερ Γκρας) για το «αβίωτο» της Ευρωζώνης και τη δυσμενή μεταχείριση του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι φωνές από στελέχη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως του Όσκαρ Λαφοντέν του Die Linke Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε τελευταία ότι είναι προτιμότερη η διάλυση της Ευρωζώνης και η συντεταγμένη επιστροφή στα εθνικά νομίσματα για να αποφευχθούν περαιτέρω κλυδωνισμοί.

Αυτή η διαπίστωση έχει ιδιαίτερη σημασία για τις αριστερές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες, που στην ουσία αναζητούν αριστερές λύσεις εντός της «Ευρωζώνης», προβάλλοντας ως στρατηγική «όλες οι χώρες μαζί» να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα και να το επαναθεμελιώσουμε με όρους λαών και εργαζόμενων. Το ανέφικτο αφορά το «όλες τις χώρες μαζί» διότι παραγνωρίζει την ασύμμετρη ανάπτυξη του κινήματος και τη διαφορετική χρονικά ωρίμανση των συνθηκών ανατροπής, χαρακτηρίζοντας, από την άλλη κάθε ιδέα αριστερής πολιτικής εκτός ορίων Ευρωζώνης ως «εθνική αναδίπλωση», «εθνική απομόνωση» κ.ο.κ. Ωστόσο και εδώ πληθαίνουν οι φωνές (στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες), ότι όχι μόνο δεν είναι «ταμπού» η αναζήτηση αριστερής λύσης εκτός Ευρωζώνης, αλλά αντίθετα προβάλλει ως ρεαλιστικότερος δρόμος, ξεκινώντας με αριστερές κυβερνήσεις σε μια – δυο – τρεις χώρες και στην πορεία επαναθεμελίωση του οράματος προς μια «Ένωση Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Ευρώπης». Κατά συνέπεια, οι παραπάνω απόψεις και η απόφαση του ΑΚΕΛ αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις επιλογές που θα γίνουν στο επικείμενο Συνέδριο, ώστε να γειωθεί με ρεαλιστικότερους όρους η πολιτική και κινηματική του αξιοπιστία στην ελληνική κοινωνία.

* Ο Γιάννης Τόλιος είναι διδάκτωρ οικονομικών και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: