ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Αναδημοσίευση από την ΕΠΟΧΗ άρθρου του Χριστόφορου Σιμωτά.

 

Άρον άρον μετακίνησον αυτούς.

Η δημοτική κίνηση Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου αντιδρά στη μετεγκατάσταση.

Η πρόσφατη (16/4/2013) απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Καλογερόπουλου για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων στο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Κρατικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), στην οδό Λευκωσίας και Σαρανταπόρου στο Κάτω Χαλάνδρι, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ της απομάκρυνσης του καταυλισμού των τσιγγάνων από το χώρο που ήδη διαμένουν τις τελευταίες δεκαετίες.

Αποτελεί συνέχεια της αδιαφορίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση) να δοθεί μία βιώσιμη και πολιτισμένη λύση στο δράμα δεκάδων οικογενειών (δημοτών της πόλης στην πλειοψηφία τους) που διαβιούν κάτω από πραγματικά πρωτόγονες και άθλιες συνθήκες. Έτσι, παρά το σκάνδαλο των 911.000 ευρώ για τον «καθαρισμό του καταυλισμού» από το δήμο και την εμπλοκή της διαδικασίας δανειοδότησής τους (σε σημείο που κανείς αρμόδιος να μην γνωρίζει που κατέληξε), με πρόσχημα πάλι τους τσιγγάνους, εξυφαίνονται νέα σχέδια ενάντια στους ίδιους αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.

Το οικόπεδο

Στο χώρο των τριάντα στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΚΕΔ έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών. Το μεγαθήριο των 55.000 τμ θα κατασκεύαζαν ιδιώτες με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και θα το υπενοικίαζαν στο δημόσιο.

Η μεταφορά του υπουργείου Οικονομικών και η οικοδόμηση ενός από τους τελευταίους ελευθέρους χώρους της πόλης, μεταφορά που η προηγούμενη διοίκηση Ζαφειρόπουλου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «ανάπλαση της περιοχής», αντιμετώπισε την καθολική αντίσταση των κατοίκων της πόλης, που διεκδικούν να παραμείνει ως χώρος πρασίνου και αθλητισμού, αφού άλλωστε και σήμερα, σε τμήμα του, στεγάζονται αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σήμερα το συγκεκριμένο οικόπεδο περιλαμβάνεται στα υπό εκποίηση ακίνητα που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή στο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, μέσω του οποίου θα συντελεστεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή των διεθνών τοκογλύφων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση, η εκτέλεσή της συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών που περιγράφονται στο παράρτημά της «και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της». Μια απλή ανάγνωση των έξι προαπαιτούμενων σημείων γεννά σοβαρά ερωτηματικά:

– Μπορεί η περιφέρεια να πάρει απόφαση για τη μεταστέγαση ενός καταυλισμού εφόσον σήμερα δεν γνωρίζει ούτε τον αριθμό των οικημάτων, ούτε πόσοι διαμένουν σε αυτά, (όπως ευθέως αναγνωρίζεται στο σημείο 1 του παραρτήματος με τη σχεδιαζόμενη καταγραφή οικημάτων και οικογενειών), ούτε βεβαίως εάν χωρούν στο συγκεκριμένο χώρο;

– Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια απόφαση που θα αναζητήσει εκ των υστέρων τις ανύπαρκτες σήμερα υγειονομικές προϋποθέσεις εγκατάστασης; (βλέπε φωτισμό, ύδρευση, αποχωρητήρια στο σημείο 2 του παραρτήματος)

– Πόσο εφικτή είναι μια τέτοια λύση που θα αναζητήσει εκ των υστέρων χρηματοδότηση ενός μη κοστολογημένου έως σήμερα και ανύπαρκτου όπως ομολογείται τεχνικού σχεδίου; (σημεία 4 και 5 του παραρτήματος)

– Είναι δυνατόν να εγκατασταθούν οικίσκοι και να γίνουν έργα υποδομών σε ένα οικόπεδο που ήδη οδεύει προς πώληση; (σημείο 3 του παραρτήματος)

– Με ποια κριτήρια θα ξοδευτούν πάλι χρήματα (δεν φτάνουν τα 911.000 ευρώ, η υπόθεση των οποίων ήδη διερευνάται δικαστικά;) αφού η λύση θα είναι προσωρινή όπως ομολογείται και στην ίδια την απόφαση;

Ο στόχος

Ο στόχος αυτής της απόφασης είναι προφανής. Η απώλεια ενός ακόμα ελεύθερου χώρου της πόλης και το ξεπούλημά του σε ιδιώτες γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί σε εσωτερική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, με το χωρισμό της σε υποστηρικτές και πολέμιους των ρομά. Μία στρατηγική που κατά κόρον ακολούθησε η δημοτική μας αρχή τα τελευταία χρόνια υποδαυλίζοντας συνεχείς αντιπαραθέσεις μεταξύ κατοίκων, ιδιοκτητών και τσιγγάνων, ανατινάζοντας συστηματικά οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης και εξεύρεσης μιας ανθρωπιστικής και κοινωνικά βιώσιμης λύσης. Ταυτόχρονα, κάποιοι ελπίζουν ότι ο κίνδυνος για περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής –αφού τα προαπαιτούμενα μέτρα μετεγκατάστασης είναι αμφίβολο εάν θα υλοποιηθούν– θα οδηγήσει αδιαμαρτύρητα στην αποδοχή της όποιας εκποίησης.

Για άλλη μία φορά η συστηματική άρνηση της δημοτικής μας αρχής να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να εργαστεί με συστηματικό τρόπο για μια λύση έξω από τη λογική του γκέτο και της απλής κατεδάφισης και μεταφοράς του καταυλισμού αποδεικνύεται αδιέξοδη. Την ώρα που δήμαρχοι και κράτος, διαχρονικά, ακολουθούσαν την πεπατημένη οδό της μετάθεσης του προβλήματος, του εμπορίου ψήφων, αδειών και συνειδήσεων, των ανύπαρκτων έργων εκατομμυρίων για χωματουργικά και μπάζα, εμείς κάναμε προτάσεις αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία και τον χλευασμό. Θα ήταν σε αυτό το σημείο οι σχέσεις κατοίκων και τσιγγάνων εάν στο παρελθόν είχαν εισακουσθεί οι προτάσεις μας για αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την στέγαση, την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους αποκατάστασή; Για τη δημιουργία ιατροκοινωνικού κέντρου για τους τσιγγάνους, όπως έκαναν άλλοι δήμοι, για τοπικό παράρτημα του συμβουλευτικού κέντρου προληπτικής ιατρικής του δήμου, για συστηματικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης διάφορων κοινωνικών θεσμών αλληλεγγύης και αρμονικής συμβίωσης με τη γειτονιά;

Δεν θα είχαν γίνει βήματα για την απελευθέρωση των ιδιοκτητών από την ιδιότυπη ομηρία τους και για την οριστική εγκατάλειψη του καταυλισμού, εάν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις μας είτε για αγορά χώρου από τον δήμο, είτε για αξιοποίηση της δημοτικής τράπεζας γης στα πλαίσια της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης, ή ακόμη και τη χρήση του εργαλείου του αστικού αναδασμού και της κήρυξης ζώνης ενεργού πολεοδομίας προς εξεύρεση των κατάλληλων εκτάσεων ή για κεντρική δημοτική διαχείριση των περίφημων δανείων που τελικά με ευθύνη του κράτους ουδέποτε εκταμιεύθηκαν;

Γιατί αρνούνται όλοι να συζητήσουν για την αξιοποίηση των προβλέψεων του δημοτικού κώδικα (νόμος 3463/06) και ειδικά των άρθρων 187 (περί εκποίησης οικοπέδων σε άστεγους δημότες) και 188 περί ανέγερσης κατοικιών και παραχώρησης της χρήσης σε αστέγους;

Οι χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος δεν μπορούν όμως να αποτελούν άλλοθι για την αδράνεια του σήμερα, πολύ δε περισσότερο για ύποπτους σχεδιασμούς. Η διαχρονική ομηρία, τσιγγάνων, περιοίκων και ιδιοκτητών πρέπει να λυθεί με δικαιοσύνη και ευθύνη της πολιτείας, χωρίς βία και δημιουργία τετελεσμένων. Για αυτό και πρέπει άμεσα να ανακληθεί η απόφαση για κατεδάφιση του καταυλισμού στις 14 Μάη. Η μετεγκατάσταση σε χώρο αξιοπρεπή, από άποψη υποδομών και συνθηκών ζωής μπορεί να γίνει εφόσον άλλωστε και οι ίδιοι το επιθυμούν, όχι όμως σε δημόσιο χώρο πρασίνου και αθλητισμού που τόσο ανάγκη έχει η πόλη και οι κάτοικοί της.

Η αντίδραση των όμορων δήμων

Όταν το γεγονός της μετεγκατάστασης των Ρομά που ζουν στον καταυλισμό του Κάτω Χαλανδρίου πήρε δημοσιότητα, η αντίδραση των δημοτικών αρχών ήταν άμεση τόσο από τη Λυκόβρυση όσο και από τη Μεταμόρφωση.

Πραγματοποιήθηκε, με αρκετά μεγάλη προσέλευση πολιτών, ανοιχτή συγκέντρωση – συζήτηση στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λυκόβρυσης για να ενημερωθούν οι πολίτες για το εν λόγω θέμα. Το κλίμα της συγκέντρωσης στην πλειοψηφία του ήταν πολιτισμένο και οι ανησυχίες των πολιτών ήταν προφανείς με μικρές εξαιρέσεις εκνευρισμού και περιορισμένες ρατσιστικής απόχρωσης αντιδράσεις. Από τη συζήτηση προέκυψε ψήφισμα κατά της μετεγκατάστασης των Ρομά που συμπυκνώνεται σε τρία σημεία: 1) κατηγορηματική απόρριψη στο πλαίσιο της μη εξαγωγής ενός προβλήματος άλλου δήμου στο δικό τους, 2) νομική υποστήριξη για διοικητική και δικαστική προσφυγή εναντίον της απόφασης, 3) περαιτέρω διερεύνηση για ψευδή στοιχεία. Οι αριστερές παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν με αντιρατσιστικό λόγο και επέρριψαν ευθύνες στην πολιτεία και την κυβέρνηση.

Λίγες μέρες μετά, η σκυτάλη πέρασε στον Δήμο Μεταμόρφωσης όπου πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη ανοιχτή συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο της περιοχής, καλώντας τον κόσμο να αντιταχθεί στη μετεγκατάσταση. Δεν έλειψε η παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής που άδραξαν την ευκαιρία και μάλιστα προέβησαν σε αποδοκιμασίες κατά την τοποθέτηση της δημοτικής παράταξης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ.  Συγκροτήθηκε επίσης μια επιτροπή αγώνα που συνεδρίασε τις επόμενες μέρες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και προσπάθησε να θέσει ένα πλάνο επόμενων δράσεων. Αναπτύχθηκαν και παράλληλες αυτονομημένες πρωτοβουλίες πολιτών με συλλογή υπογραφών ενάντια στη μετεγκατάσταση των Ρομά. Η κοινωνία έδειξε να ξεσηκώνεται γι’ αυτό το ζήτημα με -και αυτό ήταν προβληματικό- ρατσιστικό τρόπο, με χαρακτηριστικό αποκορύφωμα τα συνθήματα γύρω από το Λύκειο της περιοχής «Έξω οι γύφτοι». Η τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ουσιαστικό ενδιαφέρον που επέδειξε, δεν θέλησε να θίξει αξιακά το ζήτημα και να υπερβεί την καταγγελία-απόρριψη προτείνοντας και μελετώντας λύσεις, πιθανόν με πιο κεντρικό πολιτικό στόχο.

Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να έχει τις εξής κατευθύνσεις:

– Υψώνουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας στους κοινωνικά ασθενέστερους και στους Ρομά.

– Αποκαλύπτουμε την πραγματική επιδίωξη του «ξεριζωμού» των Ρομά, τι πραγματικά σκοπεύουν να χτίσουν εκεί.

– Διεκδικούμε άμεσα να βρεθεί λύση και να μην εισβάλει καμία μπουλντόζα στον καταυλισμό, μέχρι να εξασφαλιστεί ένας αξιοπρεπής χώρος διαβίωσης.

– Να κηρυχθεί ο χώρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αμετάκλητα ως δημόσια γη. Κανένα δώρο στο ΤΑΙΠΕΔ!

– Κρατική χρηματοδότηση για να ζουν όπως και όπου θέλουν αυτοί οι άνθρωποι, σε ένα αξιοπρεπές, σύγχρονο χώρο.

Η δίκαιη λύση στα προβλήματα των κοινωνικών μειονοτήτων καθώς και η παρεμπόδιση των σχεδίων των ιδιωτών-μεγαλοεργολάβων αποτελούν εφαλτήριο αγώνα και ανατροπής ενάντια σε αυτές τις πολιτικές!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: