ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Απριλίου 2013

Αναδημοσίευση από το LeftLab (συντάκτης: Δημήτρης Τσιπούρας)

Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου χθες βράδυ από τη Βουλή, με 168 θετικές ψήφους, 123 αρνητικές και ένα παρών, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, κατακρημνίζοντας ταυτόχρονα τα ημερομίσθια σε επίπεδα κάτω από τα 20 ευρώ. Ανηλεές ήταν για μια ακόμη φορά το σφυροκόπημα εναντίον της πολιτικής που ισοπεδώνει και φτωχοποιεί την κοινωνία από τον ΣΥΡΙZA EKM, ωστόσο η απουσία μαζικού κινήματος προβληματίζει έντονα, με την «πλατεία να είναι άδεια» και τη συγκυβέρνηση να κάνει πάρτι αντισυνταγματικών παραβιάσεων εντός του Κοινοβουλίου για τα μάτια των δανειστών, όπως εύγλωττα αποτυπώνεται στις σελίδες του Τύπου. Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοίδη (σ.α. αυτή τη φορά ήταν «διαβασμένος») που εμφανίστηκε μνημονιακότερος και από τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (απόντων των Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη) ανέλαβε εργολαβικά ο Ευ. Βενιζέλος, ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο και εναντίον των «Παπανδρεϊκών» για τη «μαύρη τρύπα» στο κομματικό ταμείο. Τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που δεν κυβερνά αλλά εκτελεί εντολές της τρόικας ,αναζωπυρώθηκαν για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από όσα σε βάρος τους αποφασίζονται καθημερινά.

Τα Νέα διαπιστώνουν «ελαφρύνσεις για αδυνάτους», ενώ υπογραμμίζει ότι «η αποδοχή των τροπολογιών που εισηγήθηκαν ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ενισχύει την κυβερνητική συνοχή».

Στην επισκόπηση του Σαββατοκυριακάτικου Τύπου δεσπόζει το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Πορτογαλία και το διαφαινόμενο «Μέτωπο των χωρών του Νότου» εναντίον των πολιτικών λιτότητας, αλλά και η προετοιμασία για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Στην επικοινωνιακή επίθεση της ΝΔ αυτή τη φορά τα Παραπολιτικά αναλαμβάνουν το ρόλο του μηχανοδηγού, γράφοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που προετοιμάζει εναλλακτική τηλεόραση με επικεφαλής τον Κ. Αρβανίτη, είναι «όμηρος της αναρχίας», ενώ συνεχίζει το σήριαλ με τον βουλευτή Χρ. Καραγιαννίδη και όσα ειπώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες. Ο συντάκτης του κειμένου, επιμένει ότι όσα παρουσίασε δεν αποτελούν προϊόν υποκλοπής αλλά δια ζώσης παρακολούθηση της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Πληροφορίες της εφημερίδας Παραπολιτικά που υπογράφει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού Νίκος Σίμος αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δημιουργεί νέο πολιτικό σχηματισμό, προκειμένου να αιφνιδιάσει εκλογικά και να απαλλαγεί από τους συγκυβερνήτες του Βενιζέλο και Κουβέλη.

Στα όσα γράφτηκαν, ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες της Καθημερινής ότι η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας διαφώνησε με τον βουλευτή Γιώργο Σταθάκη για τη χρήση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αφού τάχθηκε, σε συνέντευξή του στο netweek υπέρ του πάρκου, ήπιων χρήσεων και εμπορικών χρήσεων κατά το ένα τρίτο, ενώ η θέση του κόμματος είναι να γίνει όλο το Ελληνικό πάρκο-πνεύμονας ζωής για την Αττική.

Στο διεθνές προσκήνιο η μεγάλη ήττα των κεντροαριστερών κομμάτων στην Ισλανδία, η ορκωμοσία της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα με ολίγον από Μπερλουσκόνι και Μόντι στην Ιταλία και η εμμονή της Γερμανίας στην πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας (το Βήμα αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχει «σχέδιο Μέρκελ για νέο Μάαστριχτ, που πιθανόν θα τιμωρεί με προσωρινή εκδίωξη όσες χώρες δεν συμμορφώνονται), ωθεί στο κατώφλι των μνημονίων κραταιές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τη Γαλλία.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Αλέξης Τσίπρας: Μεγάλη σύγκρουση μαζί με το λαό για την ανατροπή αυτού του μνημονιακού εφιάλτη

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Μας ρωτάτε ποια είναι η εναλλακτική. Να λοιπόν ποια είναι η εναλλακτική. Να ποιο είναι το άλλο σχέδιο απέναντι στο σχέδιο της υποταγής και της διάλυσης. Οι λαοί, οι αγώνες και η ενότητά τους είναι το άλλο σχέδιο. Εμείς λοιπόν στο λαό πιστεύουμε, στο λαό δίνουμε λογαριασμό, στο λαό δεσμευόμαστε.

Και θα δεσμευτούμε, σύντομα, να ξεκινήσουμε μια μεγάλη σύγκρουση μαζί με το λαό για την ανατροπή αυτού του μνημονιακού εφιάλτη.

Και δεσμευόμαστε ότι σε αυτή τη σύγκρουση δεν θα υποχωρήσουμε. Και δεσμευόμαστε ότι σε αυτήν τη σύγκρουση θα πετύχουμε. Θα πετύχουμε το μέτωπο των λαών του Νότου.

Θα πετύχουμε τη διαγραφή του χρέους, στα πρότυπα της συνόδου του 1953 για τη Γερμανία. Πριν από μια εβδομάδα σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τις κατοχικές αποζημιώσεις, υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης, αλήθεια τι ισχύει;

Το ότι δεν έχουν δυνατότητα παρά μονάχα οι ισχυροί να βάζουν τους όρους ή ότι έχουμε δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι όταν οι λαοί θέλουν και δυνατότητα διαπραγμάτευσης υπάρχει, και δυνατότητα να σταματήσουμε την καταστροφή υπάρχει, και η ακύρωση των μνημονίων θα γίνει πραγματικότητα, και εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που επιβάλλεται στο τόπο μας σύντομα θα γίνει πραγματικότητα . Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα και κυρίως να σώσουμε τη χώρα με το λαό όρθιο και περήφανο, όχι με το λαό γονατισμένο όπως επιχειρείτε εσείς με τα διαρκή σας μνημόνια και τα βάρβαρα μέτρα που διαρκώς ψηφίζετε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

http://left.gr/news/tsipras-eiste-entolodohoi-tis-troika-eimaste-entolodohoi-toy-laoy-oi-laoi-oi-agones-i-enotita

«Εκθέσεις ιδεών» και «παραμύθια για αγρίους» χαρακτήρισε τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας ότι ο Γ. Στουρνάρας «μάλλον βρίσκεται εκτός πλανήτη». Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο Π. Λαφαζάνης σχολίασε ότι «μας λέτε ότι για κάθε 110% που παράγαμε δαπανούσαμε 115%, εσείς είστε όμως ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπενθύμισε ότι «εμείς λέγαμε ότι για κάθε ευρώ ανάπτυξης έχουμε 4 ευρώ δανεικά κι ότι αυτή η ανάπτυξη δεν έχει βάθος κι εσείς μας λέγατε ανθρώπους των σπηλαίων».

http://www.avgi.gr/article/248915/lafazanis-%C2%ABme-tin-koinonia-na-bouliazei-perimenete-ixnos-thetikis-prooptikis-me-tetoia-afaimaxi-%C2%BB

Ο Νίκος Βούτσης καταγγέλλει στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ότι η τρικομματική κυβέρνηση τροφοδοτεί έναν εμφύλιο φτωχών, στρέφοντας τη μια κατηγορία εναντίον της άλλης, ενώ παράλληλα οδηγεί στον κατακερματισμό της κοινωνίας μας. http://www.avgi.gr/article/248819/boutsis-sti-bouli-euru-metopo-dunameon-gia-antatropi-litotitas-kai-kubernisis

Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τους δημοσίους υπαλλήλους αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονται σε ομήρους μικρών και μεγάλων συμφερόντων». Ο Δ. Στρατούλης απευθύνθηκε στους βουλευτές της συγκυβέρνησης ρωτώντας: «πείτε μου εσείς που θα ψηφίσετε αυτά τα μέτρα ποιος επιθεωρητής εργασίας, ποιος ελεγκτής του ΙΚΑ ή του ΣΔΟΕ θα ασκήσει στο έπακρο τις αρμοδιότητές του όταν κινδυνεύει με διαθεσιμότητα κι απόλυση;. http://www.avgi.gr/article/248548/d-stratoulis-%C2%ABthanasimo-pligma-stin-exupiretisi-ton-politon-apo-tin-dioikisi-to-polunomosxedio%C2%BB-binteo-

Υπερψηφίστηκε με 168 «ναι» το πολυνομοσχέδιο των απολύσεων – Ψήφισαν κατώτατο μισθό 427 ευρώ-Μικρή συμμετοχή στην απογευματινή διαμαρτυρία

Το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην εφαρμογή των προβλεπόμενων από το 2ο και το 3ο Μνημόνιο, καθώς και από το Ν. 4093/2012 για την κινητικότητα στο Δημόσιο Τομέα υπερψηφίστηκε με 168 ναι το βράδυ της Κυριακής. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή λίγων εκατοντάδων πολιτών. Σημειώνεται ότι η τροπολογία που αφορά τα ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους προβλέπει καθαρές αμοιβές ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως – ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως. Η τροποποίηση αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

~Για τη πενιχρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και την απογοήτευση των πολιτών η εφημερίδα δρόμος της Αριστεράς (άρθρο με τίτλο «Όχι άλλο κάρβουνο» των Δημοσθένη Γεωργόπουλου και Έφης Κωτσάκη) σημείωνε στις 9 Μαρτίου 2013: «Όμως, υπάρχει ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό: Οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι νέοι: 450.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, τουλάχιστον 1.500.000 είναι άνεργοι και μόνο 200.000 παίρνουν το ψοφοειδές επίδομα ανεργίας. Πού είναι αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί δεν κατέβηκαν μαζικά στην πρόσφατη κινητοποίηση να πλημμυρίσουν την πόλη; Μα, γιατί τους ξεχάσαμε. Έχουμε κάτι συγκεκριμένο διακηρύξει γι’ αυτούς τους κατεστραμμένους ανθρώπους; Γιατί να ακολουθήσουν τις, σε τελική ανάλυση, αποπροσανατολιστικές εκδηλώσεις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, αφού στο τέλος δεν τους αφορούν; Προτείναμε1 να δημιουργηθούν αυτόνομες οργανώσεις ανέργων, ένας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανέργων, που να υπερ-εκπροσωπηθεί οργανωτικά με συγκεκριμένη ποσόστωση, ώστε να τους δώσει φωνή και να αντισταθμίσει την εν τοις πράγμασι υπερ-εκπροσώπηση μεσοστρωμάτων, μορφωμένων, δημοσίων υπαλλήλων και αντρών».

http://edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=11268:%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%BF&Itemid=61

Δείτε την πρώτη τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε ο υπουργός οικονομικών και ουσιαστικά καταργεί τον κατώτερο μισθό: http://left.gr/news/i-tropologia-poy-katargei-ton-katotero-mistho

Κάλεσμα ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Ραντεβού στα Χαυτεία στις 11:30 της Μεγάλης Τετάρτης, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους Έλληνες, τονίζοντας ότι η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να γίνει «μια νέα αφετηρία για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Εργαζόμενε, εργαζόμενη/άνεργε, άνεργη

Αναρωτιέσαι καθημερινά:

Για πόσο καιρό ακόμα θα συνεχίζεται αυτή η βαρβαρότητα;

Πότε, επιτέλους, θα μπει τέλος σ’ αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη φρίκη, που χρησιμοποιεί ολόκληρους λαούς για πειραματόζωα, προκειμένου να εκτιναχθούν τα κέρδη των πολύ μεγάλων εταιρικών ομίλων και μιας χούφτας ολιγαρχών;

Πώς θα γίνει η ανατροπή;

Πάνω από έναν αιώνα πίσω, το 1886, οι εργάτες του Σικάγου έδωσαν τις απαντήσεις με τους μαζικούς, ηρωικούς αγώνες τους. Τους αγώνες αυτούς, όπως και όλους τους εργατικούς αγώνες, τιμούμε την 1η του Μάη, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα.

Οι εργάτες του Σικάγου άνοιξαν με θυσίες το δρόμο της νίκης, κατακτώντας εργασιακά δικαιώματα που μέχρι χτες θεωρούνταν αυτονόητα.

Σήμερα, όμως, στην Ελλάδα των μνημονίων, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Η επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας από την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα τον ελληνικό λαό: ανεργία σε πρωτοφανή ύψη, αυτοκτονίες, εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις στον «καιάδα», ληστρική φοροεπιδρομή, «πετσόκομμα» μισθών και συντάξεων, σχολεία και νοσοκομεία που κλείνουν, ασθενείς χωρίς φάρμακα, παιδιά που πεινούν, το κοινωνικό κράτος σε πλήρη διάλυση και αποσύνθεση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η μνημονιακή συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλλει και 4ο (!) μνημόνιο, βάζοντας ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με τα νέα μέτρα: «χαράτσια», μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, νέα φοροεπιδρομή, εξαφάνιση των «απομειναριών» του εργατικού δικαίου και του κράτους πρόνοιας.

Απέναντι σε αυτή την καταστροφική πολιτική που «βομβαρδίζει» και «ακρωτηριάζει» τις ζωές μας ο μόνος νικηφόρος δρόμος είναι οι μαζικοί, ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και των ανέργων».

Η Πρωτομαγιά του 2013 μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία, για μια άλλη πορεία στη χώρα, χωρίς μνημόνια και επαίσχυντες δανειακές συμβάσεις.

Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για την υπεράσπιση και επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων, με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η χώρα».

Γιάννης Δραγασάκης ( Real News) : «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν χωράει στα μνημόνια»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές, έχει μια σταθερή γραμμή: Η πολιτική μας δεν χωράει μέσα στα μνημόνια. Ακριβώς γι’ αυτό, έχουμε δεσμευτεί ότι θα τα αντικαταστήσουμε με ένα σχέδιο ανόρθωσης, παραγωγικής ανασυγκρότησης, ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Αυτό ήταν το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Όσο για την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης εννοούσαμε και εννοούμε μια διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκουμε: πρώτον την δραστική μείωση του συσσωρευμένου χρέους και των δαπανών για την εξυπηρέτησή του σε επίπεδα που δεν θα υπονομεύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Δεύτερον, τη διεκδίκηση της λεγόμενης «ρήτρας ανάπτυξης», μιας συμφωνίας δηλαδή για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου χρέους ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχουμε. Τρίτον την κατάργηση των όρων που είναι σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Η λογική της κας Μέρκελ είναι ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί έστω και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η κα Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά πως αν η Γερμανία πλήρωνε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ολόκληρο το χρέος της δεν θα βρισκόταν στη σημερινή οικονομική θέση. Ένας από τους λόγους που βοήθησαν την Γερμανία να ανακάμψει, ιδίως στο αρχικό στάδιο, ήταν και το γεγονός ότι το 1953 πέτυχε τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της και το πιο σημαντικό πέτυχε τη «ρήτρα ανάπτυξης», δηλαδή η Γερμανία πλήρωνε μόνο όταν είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξαγωγές. Αυτό που ήταν τότε λογικό για την Γερμανία γιατί να μην θεωρείται σήμερα λογικό για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που έχουν ανάλογο πρόβλημα;»

http://www.dragasakis.gr/page2.php?id=919

Δημήτρης Παπαδημούλης (Τύπος της Κυριακής): Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος

Την ανάγκη να ξεφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εσωστρέφεια αναγνωρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας χαρακτηρίζει «ιστορικό λάθος» του ΚΚΕ την άρνηση συνεργασίας. Καλεί τους συντρόφους του να αφήσουν πίσω «λάθη, ομαδοποιήσεις και στοιχίσεις» και θεωρεί «πολύ πιθανό» να κερδίσει το κόμμα του τις επόμενες εκλογές και εξηγεί με ποιους όρους μπορεί να υπάρξει σύγκλιση με τη ΔΗΜ.ΑΡ.

«Η συλλογική μας θέση είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, υπογράμμισε, αλλά διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και μια πορεία δημοκρατικής επαναθεμελίωσης της Ευρώπης. Η διέξοδος από την κρίση έγκειται όχι σε μία τεχνική επιλογή νομίσματος, αλλά στην ήττα των μνημονιακών πολιτικών. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία είναι εκτός ευρώ, αλλά έχουν ΔΝΤ, σκληρά Μνημόνια και μεγάλη φτώχεια και ανεργία. Πιστεύουμε πως είναι μία πρόταση ριζοσπαστική, αλλά και ρεαλιστική, γιατί καθημερινά επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητά της. Αν ο ελληνικός λαός μάς δώσει τη δύναμη, θα επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά τη δανειακή σύμβαση, επιδιώκοντας μια λύση εντός ευρώ, γιατί θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να στηρίξουμε την κοινωνία και όχι γιατί θέλουμε «πάση θυσία να σώσουμε το ευρώ», διαλύοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνία μας.

http://www.e-typos.com/

Πάνος Σκουρλέτης (ΣΚΑΙ): Γιατί είναι υπερήφανος ο Σαμαράς; Επειδή ενισχύθηκε η κυβέρνηση και ισοπεδώθηκε η κοινωνία;

«Θέλουν να γίνουμε ακριβώς αυτό που είπαν από το πρώτο μνημόνιο. Να συγκρινόμαστε με μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Και τώρα προσπαθούν να το κάνουν πράξη- προωθούν μισθούς ακόμα πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό μέσω των δήθεν προγραμμάτων, ουσιαστικά ανακύκλωσης της ανεργίας.

Μιλάνε για το Δημόσιο. Δεν τους ενδιαφέρει, καμία αναδιάρθρωση στο Δημόσιο, καμία αξιολόγηση. Θέλουν να γκρεμίσουν, να βγάλουν από τη μέση το Δημόσιο. Εμάς μας ενδιαφέρει να χτίσουμε ένα καινούργιο Δημόσιο, το οποίο να υπηρετεί τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».

http://left.gr/news/skoyrletis-giati-einai-yperifanos-o-samaras-epeidi-enishythike-i-kyvernisi-kai-isopedothike-i

Ευκλείδης Τσακαλώτος (Αυγή): Ακύρωση του Μνημονίου και άμεσα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

«Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του προεκλογικού μας προγράμματος ο Γιάννης Δραγασάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πρέπει να διαθέτει ένα πρόγραμμα 10 ημερών, 10 μηνών και 10 ετών. Με άλλα λόγια, πρέπει να απαντήσει στα άμεσα προβλήματα της κοινωνίας, να θέσει τις βάσεις για τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις και να διαμορφώσει το όραμά του για το ποια κοινωνία θέλει. Ιδιαίτερα όταν, όμως, προσπαθείς να εξειδικεύσεις τα μέτρα και τις άμεσες προτεραιότητες, προφανώς υπάρχει χώρος για συζήτηση.

Αποτελεί, βέβαια, κοινό τόπο ότι η πρώτη ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου, θέτοντας ένα τέλος στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Συγχρόνως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εδώ εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η επαναφορά του κατώτατου μισθού, η πρόσβαση του πληθυσμού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρεμβάσεις για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα έχει ιδιαίτερη σημασία να αναδειχτούν τα πρώτα δείγματα γραφής ή ορισμένες πλευρές των πραγμάτων που θέλουμε να κάνουμε σε σημαντικούς τομείς. Αναφέρω εδώ μέτρα που θα αλλάξουν τη λειτουργία του κράτους -όπως π.χ. πώς γίνονται οι προμήθειες, ποιες δημόσιες επενδύσεις θέλουμε και πώς τις κάνουμε κ.λπ.- τα πρώτα βήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης.

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε έναν «οδικό χάρτη», με στοχευμένες παρεμβάσεις, για να αναδειχτεί ένα εναλλακτικό παράδειγμα. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά και να δώσει το έναυσμα για τη συνολική αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας».

http://www.avgi.gr/article/246488/eukleidis-tsakalotos-akurosi-tou-mnimoniou-kai-amesa-metra-gia-tin-anthropistiki-krisi

Εσωτερικές ειδήσεις

Alco: Η ΝΔ προηγείται με 0,6% του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 0,6% στην πρόθεση ψήφου, καταδεικνύει δημοσκόπηση της Alco για το Newsit. Στο 2% και στο 1,4% φέρονται τα νέα κόμματα του Ανδρέα Λοβέρδου και του Αλέκου Αλαβάνου, αντίστοιχα. Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 23 έως τις 26 Απριλίου. Τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

ΝΔ 20,5%, ΣΥΡΙΖΑ 19,9%, ΠΑΣΟΚ 5,5%, ΑΝ.ΕΛ. 5%, ΧΡ.ΑΥΓΗ 9,3%, ΔΗΜΑΡ 3,7%, ΚΚΕ 4,9%

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2%, ΣΧΕΔΙΟ Β 1,4%, ΑΛΛΟ 5,2%, ΛΕΥΚΟ 3,9%, ΑΠΟΧΗ 8,1%

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 10,6%.

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός καταδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς (35%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (21%). Η απάντηση «κανένας» ανέρχεται στο 44%.

Σε άλλη δημοσκόπηση (to the Point) που δημοσιεύεται στη Μακεδονία της Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προηγείται κατά 0,6% στην Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, ενώ υπολείπεται κατά 0,7% στη Β’ Θεσσαλονίκης. Απόλυτη ισοδυναμία παρατηρείται στην παράσταση νίκης, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λαμβάνουν από 28,7%.

Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ) : «Το μνημόνιο ήταν ένα μεγάλος λάθος»- Έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο» 2013.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σχεδόν 3 στους 4 (73%), υποστηρίζει ότι η απόφαση να ακολουθήσουμε τις υποδεικνυόμενες λύσεις των μνημονίων πριν από τρία χρόνια ήταν λανθασμένη, ενώ πιστεύει ότι ο δρόμος αυτός δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Επιπλέον, μόλις το 18% υποστηρίζει την υιοθέτηση της μνημονιακής πολιτικής, ενώ το 9% αποφάσισε να μην απαντήσει στην ερώτηση. Αυτό προκύπτει από την δεύτερη ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο» για το έτος 2013, η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ. Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Οι επιλογές των πολιτών στα ζητήματα που έθεσε η έρευνα είναι σαφής. Το μνημόνιο ήταν ένα μεγάλος λάθος. Η κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει τη στάση της έναντι στη τρόικας. Τέλος, οι πολίτες προκρίνουν αλλαγές στα υπουργεία που ασχολούνται με το κοινωνικό κράτος και την καθημερινότητα έναντι εκείνων που ασχολούνται με την οικονομία».

Δύο νεκροί και 8 αγνοούμενοι από βύθιση φορτηγού πλοίου στη Μεσσηνία

Οι σοροί δύο ναυτικών, περισυνελέγησαν πριν από λίγο από το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου CONSOUTH, το οποίο συγκρούστηκε με το Piri Reis νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη. Τουλάχιστον 8 ναυτικοί αγνούνται, ενώ εκτεταμένη επιχείρηση του λιμενικού είναι σε εξέλιξη στην περιοχή. Το Piri Reis είχε αναχωρήσει φορτωμένο με λίπασμα από την Ανάμπα της Αλγερίας με προορισμό την Ουκρανία.

Διεθνείς ειδήσεις

Οι Ισλανδοί είπαν «όχι» στη λιτότητα και την ΕΕ

Έπειτα από ένα «διάλειμμα» με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, στην εξουσία επέστρεψε η Κεντροδεξιά, που κυβέρνησε επί 19 χρόνια την Ισλανδία και έφερε το στίγμα της κατάρρευσης οικονομίας της χώρας το 2009, για να απομακρύνει το Ρέικιαβικ από την ένταξή του στην ΕΕ.

«Αυτό στο οποίο δεν θα συμβιβαστούμε είναι η μείωση των φόρων και η αύξηση του βιοτικού επιπέδου του ισλανδικού λαού», δήλωσε ο ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον, που απέσπασε 19 από τις 63 έδρες του Κοινοβουλίου με ποσοστό 26,7% και προβάλλεται ως ο πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δήλωσε ο Σίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκιούνλαγκσον του παραδοσιακού εταίρου της Κεντροδεξιάς, κεντρώου Προοδευτικού Κόμματος, που απέσπασε το 24,4% των ψήφων και 19 έδρες, ίσες με τους πρώτους.

Η συγκυβέρνηση των δύο πρώτων κομμάτων αναμένεται ότι θα τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας στην ΕΕ, που είχαν ξεκινήσει το 2009.

Όσο για τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες τιμωρήθηκαν με 12,9% και μόλις εννέα έδρες, ενώ πτώση σημείωσε και η συμμαχία Αριστεράς – Πρασίνων (10,9%, επτά έδρες).

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός έχασε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, επειδή, αν και έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% κατά μέσο όρο και ανεργία κάτω του 5%, δεν κατάφερε να ρίξει τον πληθωρισμό κάτω από 4%.

Το γεγονός αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο την τελευταία διετία στο χρέος των νοικοκυριών μέσω των δανείων.

(από το Έθνος)

Βόμβα ΟΟΣΑ: Ολλανδία και Λουξεμβούργο ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα

Βόμβα μεγατόνων για την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο καθώς και για τη στρατηγική της Άνγκελα Μέρκελ και των Βρυξελλών αποτελούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, βάσει των οποίων οι χώρες αυτές έχουν μετατραπεί σε βασίλεια της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα στοιχεία αναμένεται να προκαλέσουν νέο γύρο αντιπαραθέσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στα ευρωπαϊκά φόρα, ενώ ξεσκεπάζουν τις σκοπιμότητες πίσω από τις πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν στη διάσωση-κόλαφος της Κύπρου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Ολλανδία και Λουξεμβούργο έγιναν αποδέκτες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ύψους $5,8 τρισ., περισσότερα απ όσα εισέρευσαν στις ΗΠΑ και τη Γερμανία μαζί.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ολλανδία προσέλκυσε $3,5 τρισ. ΑΞΕ μέχρι τα τέλη του 2012, εκ των οποίων μόλις τα $573 δισ. κατέληξαν στην πραγματική οικονομία. Ο κύριος όγκος των κεφαλαίων διοχετεύθηκαν σε εταιρίες ειδικού σκοπού οι οποίες χρησιμοποιούνται για φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο Λουξεμβούργο κατέφυγαν $2,2 τρισ. δολάρια ΑΞΕ, εκ των οποίων μόλις $122 δισ. «βγήκαν» στην επιφάνεια μέσω της πραγματικής οικονομίας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, με την οποία καλεί τις κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες. Ο Γκουρία συμπληρώνει ότι «δεν μπορούμε να κατηγορούμε τις επιχειρήσεις επειδή χρησιμοποιούν τα παράθυρα και τα εργαλεία που τους δίνονται από τις κυβερνήσεις». Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλώντας στη συνδιάσκεψη του κλαμπ των Παρισίων υποστήριξε ότι οι μέθοδοι και οι πολιτικές χωρών που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι αποτελούν ουσιαστικό κίνδυνο για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη.

Αρθρογραφία

Βένιος Αγγελόπουλος (Εφημερίδα των συντακτών): Στρατηγικές επιλογές και δυνατότητες της Αριστεράς

«Για να αποκτήσει η ριζοσπαστική Αριστερά την πολιτική ηγεμονία σε μια κοινωνική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει και να πάρει την κυβέρνηση και να αποκρούσει τις απόπειρες αποσταθεροποίησης που θα ακολουθήσουν, οφείλει να έχει μια σαφή και πειστική στρατηγική ρήξης. Ρήξης με τη μνημονιακή πολιτική, αλλά και με τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση. Η ηγεμονία αυτή δεν θα επιτευχθεί κάνοντας φραστικές υποχωρήσεις για να μην τρομάξουν κάποιοι υποτιθέμενοι μελλοντικοί σύμμαχοι, αλλά εξειδικεύοντας τη στρατηγική ρήξης και εξόδου από την κρίση ώστε να μεταπεισθούν και να προσχωρήσουν τα κοινωνικά στρώματα του κόσμου της εργασίας που είναι ακόμη επιφυλακτικά. Αυτό είναι εφικτό, γιατί οι προγενέστερες βεβαιότητες θρυψαλιάζονται, το σύστημα πολιτικής εκπροσώπησης αποσυντίθεται και οι άνθρωποι είναι δεκτικοί σε καινούργιες προοπτικές – όσοι τουλάχιστον δεν έχουν άμεσα συμφέροντα στο παλιό. Τα στοιχεία της ρήξης, της εναλλακτικής πορείας, πρέπει να είναι ορατά από τώρα, ως πρόπλασμα του μέλλοντος, όχι μετά την αλλαγή κυβέρνησης, διότι ώριμο φρούτο δεν υπάρχει: Αν η προοπτική της ανάκαμψης δεν γίνει πενηνταράκια, δεν θα έχουμε ούτε ανάκαμψη ούτε πενηνταράκια».

http://venios.wordpress.com/2013/04/29/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5/

Δημήτρης Χρήστου (Αυγή): Το πολυεργαλείο στους γαλάζιους φίλους…

«Με λίγα λόγια, ένας οργανισμός πολύτιμος για τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε και έχει τεράστια ανάγκη εκσυγχρονισμού και απόκτησης μηχανισμών ελέγχου κάθε κομπίνας, χαρίζεται σε… φίλους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να στηρίζουν την εξουσία των υποτακτικών στην τρόικα κυβερνητικών εταίρων. Ένα επίσης ερώτημα αφορά τους Ευρωπαίους: Συμφωνούν οι προτεσταντικής ηθικής αυστηρότητας ηγέτες της Γερμανίας ότι αυτό που γίνεται με τον μονοπωλιακό ΟΠΑΠ βοηθάει τον ανταγωνισμό, είναι εκσυγχρονισμός και διαρθρωτική αλλαγή;».

ttp://www.avgi.gr/article/246464/to-poluergaleio-stous-galazious-filous-

Περικλής Κοροβέσης (Εφημερίδα των συντακτών): Εξουσία και Αριστερά

«Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν θέλει να γίνει ένα υποτονικό ΠΑΣΟΚ, πρέπει να πάει στα βαθιά: Άρνηση πληρωμής του χρέους. Λογιστικός έλεγχος για το πώς δημιουργήθηκε. Ακύρωση όλων των μνημονιακών νόμων και των συμβάσεων που ξεπούλησαν τον εθνικό πλούτο. Μεγάλα δημόσια έργα για να απορροφηθεί η ανεργία, στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και την τεχνολογία. Και πολλά άλλα. Αυτό ίσως να σημαίνει έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Και αυτό ίσως αποδειχτεί καλύτερο από την πτώχευση της κοινωνίας που προχωράει σαν τυφώνας. Την καταστροφή τη ζούμε καθημερινά. Ας ανοίξουμε το παράθυρο στην ελπίδα». http://www.efsyn.gr/?p=45425

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: