21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967: ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ, ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ άρθρου του Φοίβου Οικονομίδη

Η CIA ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ

Στις 20 Απριλίου 1967 έφτασε στην Αθήνα ο αντιπρόσωπος του βρετανικού Κοινοβουλίου, Ρόμπερτ Έντουαρντς, πρόεδρος της υποεπιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής της πατρίδας του. Συμπτωματικά υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των στρατιωτικών κινήσεων στην Αθήνα κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

Αριστερά, οι τρεις «πατριώτες» που έβαλαν τη δημοκρατία στο «γύψο»: Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Γεώργιος Παπαδόπουλος

Οι τρεις «πατριώτες» που έβαλαν τη δημοκρατία στο «γύψο»: Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Γεώργιος Παπαδόπουλος

Σχεδόν όλοι έδειχναν αιφνιδιασμένοι: Ο Βρετανός πρεσβευτής Ραλφ Μάρεϊ είχε δηλώσει στον Έντουαρντς, πριν να εκδηλωθεί το πραξικόπημα, ότι η Ελλάδα προχωρούσε σε εκλογές. Πλήρως αιφνιδιασμένος έδειχνε και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που προετοίμαζε το δικό του πραξικόπημα.

Με μεγάλη ευκολία συνελήφθησαν, με τις πιτζάμες, ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, οι υπουργοί Γ. Ράλλης και Π. Παπαληγούρας, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Μ. Γλέζος κ.ά.

Στις 24 Απριλίου ο Έντουαρντς ενημέρωσε το Βρετανό πρωθυπουργό Ουίλσον για τις εμπειρίες του από τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος.

Βρετανική έκπληξη

Μόλις διαπιστώθηκαν οι στρατιωτικές κινήσεις στο κέντρο της Αθήνας, έγραψε ο Έντουαρντς πως «οι περισσότεροι των συμμάχων, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, έστειλαν στρατιωτικούς ακολούθους» για να μάθουν τι ακριβώς συνέβαινε. «Μου φάνηκε εκπληκτικό, τόνισε ο Έντουαρντς, ότι, εκτός από τον Αμερικανό αεροπορικό ακόλουθο, κανένας δεν φάνηκε να έχει την παραμικρή υποψία για τη συνωμοσία των στρατιωτικών» στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον από το 1947, οι Αμερικανοί είχαν αρχίσει να έχουν προνομιακές σχέσεις με το επίσημο ελληνικό στρατιωτικό κατεστημένο, όπως και με τη μυστική οργάνωση του ΙΔΕΑ.

Το 1949, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι από την άποψη «των μακροχρόνιων στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ» έπρεπε να ενισχυθεί «ένα ελληνικό στρατιωτικό κατεστημένο ικανό για τη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας, ώστε ν’ αποφευχθεί η κομμουνιστική κατάκτηση της Ελλάδας».

Με το πέρασμα του χρόνου, οι ιδιαίτερες σχέσεις των Αμερικανών με την ελληνική στρατιωτική ηγεσία και ξεχωριστά με την ακροδεξιά συνωμοτική στρατιωτική ομάδα στους κόλπους του στρατεύματος γίνονται όλο και πιο στενές.

Οι «πατριώτες»

Την άνοιξη του 1963 ο αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Βασίλειος Καρδαμάκης, προσέγγισε την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και ζήτησε να εγκρίνει ένα πραξικόπημα που ετοίμαζε η ακροδεξιά συνωμοτική ομάδα εντός του στρατεύματος. Ο στρατηγός Καρδαμάκης ανέφερε ονομαστικά τους «αληθινά πατριώτες» αξιωματικούς που ηγούνταν της συνωμοσίας και ήταν ο αντισυνταγμάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Χατζηπέτρος και ο ταξίαρχος Οδυσσέας Αγγελής.

Η κυβέρνηση Κένεντι δεν συμφώνησε εκείνη τη χρονική στιγμή για την επιβολή μιας δικτατορίας στην Ελλάδα και οι επίδοξοι παραξικοπηματίες υπάκουσαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Χένρι Λαμπουίς, αν και διαφώνησε με την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος εκείνη τη χρονική στιγμή, σημείωσε για την κυβέρνησή του: «Δεν βλέπω την παρούσα στιγμή κάποια χρησιμότητα στο να θέσω σε συναγερμό είτε τον βασιλιά είτε τον πρωθυπουργό γι’ αυτό το ενδεχόμενο».

Η σχέση Αμερικανών και επίδοξων πραξικοπηματιών μοιάζει αποκλειστική και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπου δεν πρέπει να παρεμβάλλονται οι παρείσακτοι, όπως είναι η νόμιμη ελληνική κυβέρνηση.

ΝΑΤΟϊκές δοκιμές

Στις παραμονές του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 οι προαναφερθέντες τρεις στρατιωτικοί της συνωμοτικής ομάδας έχουν προωθηθεί σε καίριες θέσεις. Ο Γ. Παπαδόπουλος έχει διοριστεί στο Γ’ Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ. Ο Αγγελής είναι υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Χατζηπέτρος είναι διοικητής της βάσης δοκιμών πυραύλων του ΝΑΤΟ στην Κρήτη.

Ο Χατζηπέτρος, που ανέλαβε αμέσως μετά το πραξικόπημα τη διεύθυνση της ΚΥΠ, έπρεπε να έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών για να έχει προωθηθεί στη θέση του διοικητή βάσης του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε το σχέδιο «Προμηθεύς», που έθεσαν σε εφαρμογή οι πραξικοπηματίες για να επιβληθούν, ήταν ένα σχέδιο του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου στην Ελλάδα.

Η CIA γνωρίζει πολύ καλά και στέλνει πλήθος λεπτομερειών στις εκθέσεις της προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συνωμοτική ομάδα του Γ. Παπαδόπουλου.

Στις 7 Μαρτίου 1966 η CIA μετέδωσε μεταξύ άλλων λεπτομερειών: «Τα ακόλουθα μέλη της στρατιωτικής συνωμοτικής ομάδας έχουν πρόσφατα επιστρέψει σε θέσεις-κλειδιά στην περιοχή της Αθήνας:

α. Αντισυν/ρχης Κώστας Παπαδόπουλος, αδερφός του Γεωργίου, έχει διοριστεί διοικητής του τάγματος Διονύσου από τις αρχές Φεβρουαρίου 1966.

β. Αντισυν/ρχης Δημήτριος Σταματελόπουλος, διοικητής του τάγματος στην Αγία Παρασκευή από τα μέσα Οκτωβρίου 1965.

γ. Αντισυν/ρχης Αντώνιος Μέξης, αναμένεται σύντομα ν’ αναλάβει τη διοίκηση ενός τάγματος στην περιοχή Αθηνών.

δ. Αντισυν/ρχης Ιωάννης Λαδάς, διοικητής της ΕΣΑ με έδρα στο ΓΕΣ.

ε. Αντισυν/ρχης Δημήτριος Ιωαννίδης, αναμένεται να αναλάβει σύντομα τη διοίκηση ενός τάγματος στην περιοχή Αθηνών…».

Κινήσεις Παπαδόπουλου

Η ίδια έκθεση έδινε πολλές λεπτομέρειες για τις κινήσεις του Γ. Παπαδόπουλου, που είχε προσκληθεί στην Αθήνα από τον αρχηγό ΓΕΣ, Γρ. Σπαντιδάκη.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1966 η CIA μετέδωσε ότι «η ηγεσία» της συνωμοτικής ομάδας «συναντήθηκε μυστικά στις 13 Δεκεμβρίου 1966» στο σπίτι του Ι. Λαδά.

Η ηγεσία αυτή είχε την ονομασία «Επαναστατικό Συμβούλιο» και αποτελούνταν από τους ακόλουθους αξιωματικούς: «1. Γεώργιος Παπαδόπουλος, 2. Ιωάννης Λαδάς, 3. Δημήτριος Σταματελόπουλος, 4. Δημήτριος Ιωαννίδης, 5. Ιωάννης Λέκκας, 6. Μιχαήλ Ρουφογάλης, 7. Ιωάννης Μέξης…».

«Έτοιμη η ομάς»

Τον Φεβρουάριο 1967 αναφορά της CIA τόνισε ότι η ομάδα υπό τους αντισυνταγματάρχες Παπαδόπουλο και Σταματελόπουλο «είναι έτοιμη να οργανώσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα όταν μια δικτατορία θα καταστεί αναγκαία ως η μόνη εναλλακτική λύση στον έλεγχο του Κοινοβουλίου από την Ενωση Κέντρου».

Τώρα ίσως καταλαβαίνουμε καλύτερα τα λόγια του Βρετανού Έντουαρντς, ότι τη μέρα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 όλοι έπεσαν από τα σύννεφα, «εκτός του Αμερικανού αεροπορικού ακολούθου».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: