ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Αναδημοσίευση από το Left Lab επισκόπησης τύπου από τους Δημήτρη Τσιπούρα και Φοίβο Κλαυδιανό

Οι κρυστάλλινες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για υπέρβαση της κρίσης, ο καταστροφικός σεισμός στα σύνορα Ιράν-Πακιστάν, η αναζήτηση των υπευθύνων για την τραγωδία στη Βοστώνη και η δρομολόγηση νέων εισπρακτικών μέτρων από τη συγκυβέρνηση και την τρόικα δεσπόζουν στη σημερινή επισκόπηση Τύπου. Στη διεθνή ειδησεογραφία προβληματισμός υπάρχει για την εκλογή νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας που ενδεχομένως θα άρει τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί η νέα λίστα με δέκα χιλιάδες λογαριασμούς που αγόρασε η Γερμανία από την Ελβετία, τη στιγμή που στα καθ’ ημάς επιχειρείται η συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ.

Αναλυτικά:

Αλέξης Τσίπρας ( συνέδριο του Economist): “Εθνικό σχέδιο στη θέση του Μνημονίου

Τους κατευθυντήριους άξονες της Αριστεράς για τη διέξοδο από την κρίση περιέγραψε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του  Economist, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην ηγεσία της ΕΕ όσο και στην εγχώρια τρόικα που αδιαμαρτύρητα για την διατεταγμένη καταστροφή της κοινωνίας και του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

Με πρωταρχική ευθύνη της Γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού.  Για την  κ. Μέρκελ η κρίση διαμορφώνεται, πράγματι, σε ευκαιρία. Ευκαιρία για την επιβολή της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας κατά τη ρωμαϊκή τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Η μνημονιακή πολιτική εξοστρακίζει την ανάπτυξη από τον τόπο μας, την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση προσποιείται ότι αυτή βρίσκεται προ των πυλών.

Δεν αντιμετωπίζουμε απλά κρίση χρέους ή κρίση νομίσματος, αλλά κρίση πολιτικής. Αλλά πρόκειται για αντιστρέψιμη κρίση πολιτικής, ανατρέποντας το σημερινό συσχετισμό ισχύος στην Ευρώπη.

Επιλογή μας δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οφείλουμε, όμως, να διατυπώσουμε μια αλήθεια, καταφανέστατη πια για όλες τις χώρες στην ευρωζώνη. Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα  να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει άμεσα να εγκαταλειφτούν τα αποτυχημένα μνημόνια της καταστροφικής λιτότητας.

Και είναι βαρύτατη η ευθύνη της συγκυβέρνησης Σαμαρά, η οποία ούτε ευρωπαϊκές συμμαχίες αναζητεί. Αλλά ούτε τις υπαρκτές δυνατότητες διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο αξιοποιεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Μετά την Κύπρο, ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των καταθετών, αλλά και εν γένει των πολιτών, το δίλλημα μνημόνιο ή χρεοκοπία γίνεται συνώνυμο. Και μνημόνιο και χρεοκοπία.

Ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει να ακούει άλλο αυτούς που τον κυβερνούν να βρίσκονται σε καθεστώς ψευδαισθήσεων. Να προσπαθούν να πείσουν, ακόμα και σήμερα ότι το Μνημόνιο «βγαίνει», που ακόμα και οι ίδιοι οι δανειστές παραδέχονται ότι έχει παταγωδώς αποτύχει.

Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Ελλάδα και όλος ο ευρωπαϊκός Νότος έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο Δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να  επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της ευρωζώνης.

Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Ούτε να αναστήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που έχει καταρρεύσει. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους.

Αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011. Νέο, δίκαιο, απλό, διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, τερματίζοντας τη φορολογική ασυλία των πλουσίων.

Θέλουμε ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα. Και εγγυούμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση.  Για αυτό και  σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ολόκληρη η ομιλία: http://left.gr/news/alexis-tsipras-sto-synedrio-toy-economist-den-yparhei-success-story-gia-ti-litotita

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Δε δικαιολογείται η άγνοια του Κεδίκογλου για τον κατώτατο μισθό

«Να μάθει να διαβάζει καλύτερα, να καταλαβαίνει σωστότερα και να γνωρίζει την ημερομηνία μείωσης του κατώτατου μισθού», καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου απαντώντας έτσι σε δήλωσή του, με την οποία σχολίαζε την ομιλία του Α. Τσίπρα στο συνέδριο του Economist.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), Αριθμός 6 του Φεβρουαρίου 2012, όπου κατρακύλησε από τα 751 στα 586 ευρώ μεικτά, ενώ για τους νέους μέχρι 25 ετών στα 510 μεικτά.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «αυτού του επιπέδου η άγνοια δεν δικαιολογείται για κυβερνητικό εκπρόσωπο».

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Αναστολή σημαίνει κατάργηση του Μνημονίου

«Δεν υπάρχει καμία αναστολή. Τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα ακυρωθούν, θα καταργηθούν, θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Είχε προηγηθεί η διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα σε συνέδριο του Economist περί «αναστολής του Μνημονίου» από μία κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.«Δεν πρόκειται για νέα θέση. Ακύρωση είναι, κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και το λέμε όλοι απαξάπαντες, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κατεύθυνσή μας, είναι ο θεμελιακός όρος μιας νέας διακυβέρνησης», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι.

Δημοσκόπηση Marc: Βραχεία κεφαλή για ΣΥΡΙΖΑ, τρίτη η Χρυσή Αυγή

Στα όρια του στατιστικού λάθους διαμορφώνονται οι δημοσκοπικές διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας τις συνθήκες πόλωσης που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα καθώς και το “ταβάνι” στη δύναμη και των κομμάτων. Σε τελευταία Δημοσκόπηση της MARC ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 0,2% της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου. Στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ απαντά το 22,3% των ερωτηθέντων (σε σχέση με 23,4% τον Μάρτιο) και ΝΔ το 22,1% (22,6%). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,7% (9,7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,9% (5,4%), το ΠΑΣΟΚ με 5,4% (5,6%), το ΚΚΕ με 5,1% (4,4%) και η ΔΗΜΑΡ με 4,4% (4,7%). Άλλο Κόμμα απάντησε το 6% (6,7%), Άκυρο/Λευκό/Αποχή το 10,7% (9,3%) και ΔΞ/ΔΑ (Δεν ξέρω/Δεν απαντώ) το 8,4% (8,2%).

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ λαμβάνει 27,5% και η ΝΔ 27,3%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 12%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,3%, το ΠΑΣΟΚ με 6,7%, το ΚΚΕ με 6,4%, η ΔΗΜΑΡ με 5,4% και ‘Άλλο Κόμμα με 7,4%. Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 46,6% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα το 31,8%, ενώ ένα 21,6% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με 43% (σε σχέση με 44,8% τον Μάρτιο) και ακολουθεί η ΝΔ με 38,4% (36,2%). Άλλο Κόμμα απάντησε το 2,6% των ερωτηθέντων (3,6%) και ΔΞ/ΔΑ το 16% (15,4%).

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 42,3%, με τον Φώτη Κουβέλη να ακολουθεί με 42,1%, τον Αλέξη Τσίπρα με 37,3% και τον Πάνο Καμμένο με 29,4%. Πιο πίσω η Αλέκα Παπαρήγα με 26,3%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 19,5% και τέλος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 16,6%.http://left.gr/news/proigeitai-o-syriza-sti-dimoskopisi-gia-tin-ekpompi-toy-alpha

Πάγκαλος: Η Βουλή έχει γεμίσει αλήτες. Πολλοί είναι δημοσιογράφοι

Στο στόχαστρο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι – βουλευτές για τους οποίους μόνο καλές κουβέντες δεν είχε να πει. Ειδικότερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής στην οποία μετέχει κάθε Τρίτη στον Βήμα Fm είπε μεταξύ άλλων:  «Στη Βουλή έχουν μαζευτεί αρκετοί αλήτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί συνάδελφοί σας». Στον αντίλογο των παριστάμενων δημοσιογράφων γιατί στοχοποιεί τους συγκεκριμένους, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Τόσα χρόνια τα άλλα επαγγέλματα δεν τα έχουνε βάλει με τους βουλευτές. Οι ηθοποιοί π.χ. κάνουν τη δουλίτσα τους. Κάνει ο ένας τον κερατά, ο άλλος τον εραστή, όπως είναι ο ρόλος του. Οι δημοσιογράφοι, ο ρόλος τους είναι να βρίζουν τους πολιτικούς και ξαφνικά βλέπουνε Βουλή και μπουκάρουνε μέσα. Μην αρχίσω και λέω ονόματα τώρα. Έχω εξαγριωθεί, τους βλέπω και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουν να μιλήσουν! Τα χειρότερα ελληνικά της Βουλής τα μιλάνε οι δημοσιογράφοι. Αυτοί γράφανε τόσον καιρό; Αλλά πού να μιλήσουν οι διορθωτές!».

Κύπρος: Δεν ισχύει το Μνημόνιο χωρίς έγκριση της Βουλής

Η δανειακή σύμβαση της Κύπρου με την τρόικα δεν μπορεί να ισχύσει, αν προηγουμένως δεν εγκριθεί από την Βουλή, αποφαίνονται ο Γενικός Εισαγγελέας  και η Νομική Υπηρεσία του κράτους. Οι γνωματεύσεις έχουν αποσταλεί στη Βουλή  και στο υπουργείο Οικονομικών, όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Εν συνεχεία διαβιβάστηκαν στους αρχηγούς των κομμάτων. Στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται ότι βάσει των συνταγματικών διατάξεων, το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση πρέπει να υποβληθούν στην Βουλή προς κύρωση ως ενιαίο κείμενο.

Ιταλία: Αύριο η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Μία ημέρα πριν από τον πρώτο γύρο της μυστικής ψηφοφορίας, χωρίς δηλωμένους υποψήφιους, με τη συμμετοχή 1.007 “μεγάλων εκλεκτόρων”, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Βουλευτές, γερουσιαστές και εκπρόσωποι των περιφερειών της Ιταλίας συναντώνται αύριο στη Ρώμη για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, 87 ετών, η επταετής θητεία του οποίου λήγει στις 15 Μαΐου, δέχεται πιέσεις να παραμείνει στην ιταλική προεδρία έστω για λίγους μήνες, μέχρι την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Για να καταλήξουν στον διάδοχό του, τα πολιτικά κόμματα έχουν αποδοθεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις και σήμερα αναμένεται κρίσιμη συνάντηση του Μπερσάνι με τον Μπερλουσκόνι, με στόχο τον ορισμό μίας προσωπικότητας από τις τάξεις της αριστεράς, η οποία διαθέτει τις περισσότερες ψήφους (495), που να μην είναι εχθρική προς τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναζητεί έναν φιλικά προσκείμενο πρόεδρο που θα τον απαλλάξει από τις εκκρεμούσες δικαστικές του περιπέτειες.

Ένας συμβιβασμός για τον νέο πρόεδρο θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης και για το κυβερνητικό αδιέξοδο. Ο Μπερσάνι ελπίζει ότι μία συναινετική λύση για την προεδρία θα άνοιγε τον δρόμο για τον σχηματισμό υπό την ηγεσία του κυβέρνησης μειοψηφίας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιταλική δεξιά δεν θα της κήρυσσε ανοικτό πόλεμο από την πρώτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Αυτή η θέση προκαλεί ωστόσο ένταση στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερσάνι, μεγάλο μέρος του οποίου θεωρεί ότι οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Μπερλουσκόνι ισοδυναμεί με συμφωνία με τον διάβολο.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας Il Sole 24 Ore, και οι δύο έχουν συμφέρον να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά πρέπει να βιαστούν, διότι “το πολιτικό σύστημα είναι υπερβολικά διαβρωμένο για να αντέξει στην πίεση που θα σήμαινε μία σύγκρουση για την ιταλική προεδρία που θα διαρκούσε μέρες και μέρες”.

Περί τα έξι ονόματα υποψηφίων κυκλοφορούν στις πολιτικές συζητήσεις, ανάμεσά τους του πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο, που έχει την υποστήριξη του Μπερλουσκόνι ή της πρώην ευρωπαίας επιτρόπου Εμμα Μπονίνο.

Ο πρώην πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αναφέρεται επίσης ως υποψήφιος, αλλά αυτή η επιλογή θα εθεωρείτο κήρυξη πολέμου από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος στη συνέχεια θα έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Αρθρογραφία

Η Ζέζα Ζήκου στην Καθημερινή σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Yπέρβαση (!) του διλήμματος «ευρώ ή δραχμή», αναφέρει μεταξύ άλλων, : «Πάντως, η στήλη επισημαίνει πως είναι διαπιστωμένη αλήθεια ότι το Μνημόνιο είναι δομημένο πάνω στην τρελή ιδέα: αν δανείζεις έναν ήδη υπερδανεισμένο, υποχρεώνοντάς τον παράλληλα να μειώνει το εισόδημά του διά της λιτότητας, τον οδηγείς σε δρόμο χωρίς επιστροφή. Αλλά ακόμα και αν η κοινωνία υποφέρει, δυσφορεί, αντιδρά και αντιστέκεται, η συνταγή των Μνημονίων –τραγικά εσφαλμένη για μένα– είναι δύσκολο να βελτιωθεί. Θα υπογραμμίσω απλώς και πάλι ότι αυτό ακριβώς επαγγέλλεται η θεωρία και πρακτική των μονοδρόμων. Τα κριτήρια της μεταμόρφωσης παραμένουν, όμως, ανομολόγητα. Ουδείς φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η επιθυμητή αλλαγή συνεπάγεται πως, την ίδια στιγμή που πρέπει να καταξιώνονται απερίφραστα οι «ορθολογικές» μεταλλάξεις, πρέπει να απαξιώνονται με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση τα εργασιακά δικαιώματα μιας κοινωνίας που δεν επιδιώκει παρά μόνο την επιβίωσή της».http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/04/2013_494260

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Αγώνας δρόμου για αύξηση των δημόσιων εσόδων από την Κυβέρνηση

Κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται για τα χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Παράλληλα, ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας που θα κρίνει την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς στις 18 και στις 29 του μήνα θα υποβληθούν οι τελικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ αντίστοιχα. Η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντλήσει από αυτές τις δύο ιδιωτικοποιήσεις 2 δις από τα 2,6 δις που είναι ο στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το 2013. Η αύξηση των εσόδων έχει διπλή σημασία για την τρικομματική. Πρέπει να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του προγράμματος, ώστε να μην χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα και να επιτευχθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε να παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του χρέους.

  • Κακή περίοδος για πώληση περιουσιακών στοιχείων λέει Hochtief (σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση)

Από την πώληση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης 5 αεροδρομίων θα εξαιρεθεί το Ελ. Βενιζέλος αποφάσισε ο γερμανικός κολοσσός. Σύμφωνα με το Reuters η εταιρεία προχώρησε σε αυτή την απόφαση εξαιτίας του ότι οι αξίες στην Ελλάδα θεωρούνται πολύ υποτιμημένες σε σχέση με τις πραγματικές. Αυτή η εξέλιξη εκθέτει σημαντικά την ελληνική Κυβέρνηση που επιδιώκει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην πώληση των σημαντικότερων δημοσίων περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΕΛΛΑΔΑ)

Αναταράξεις στις τράπεζες

Το όλο κλίμα που διαπερνά τον τραπεζικό κλάδο, καταγράφηκε με πολύ ανήσυχο τρόπο χθες στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Eurobank, που υποχώρησε 15,22%, της Εθνικής 7,85%, της Alpha Bank 8,7%, της Τράπεζας Πειραιώς 4,32%. Είναι φανερό ότι οι δηλώσεις των διαφόρων αξιωματούχων δεν διασκεδάζουν τους φόβους, που προκύπτουν και από την αδυναμία να καλύψουν οι μέτοχοι το αναγκαίο 10% της ανακεφαλαιοποίησης για να μείνουν υπό ιδιωτική διοίκηση. Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας, διαβεβαίωσε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων θα γίνει υποχρεωτικά μέχρι τέλη Απριλίου από τα 50 δις και ότι «μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών, που θα πρέπει να εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα». Όμως, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πώληση των τραπεζών που θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους. «Μακάρι να υπήρχε, όμως δεν υπάρχει», τόνισε. Ο κ Τόμσενμιλώντας στο συνέδριο του Economist δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει την προτίμησή του να μείνουν όσο το δυνατό λιγότερο οι συστημικές τράπεζες στον δημόσιο τομέα. Εξάλλου όταν η τρόικα έθετε ζήτημα συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank με το σχετικό φαξ σημείωνε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια γιγάντια κρατική τράπεζα, που θα βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, για μια μακρά χρονική περίοδο». Αυτές οι προϋποθέσεις μαζί με την αναφορά του κ Στουρνάρα ότι οι τέσσερις συστημικές θα απορροφήσουν – αν το επιθυμούν – και τις υπόλοιπες μικρές οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευση των δύο είναι μάλλον παρελθόν.

Προβλέψεις ΔΝΤ για Ελλάδα

Το ταμείο προβλέπει για φέτος ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα εκμηδενιστεί (0%), ο αποπληθωρισμός θα φτάσει στο -0,8%, η ανεργία στο 27% και η ύφεση στο 4,2%. Για το 2014 προβλέπονται 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, -0,4% αποπληθωρισμός, 26% ανεργία (μείωση κατά μονάδα) και οριακή ανάκαμψη 0,6%. Όπως, μπορεί εύκολα να παρατηρήσει κανείς, μερικές από τις προβλέψεις έχουν αποδειχθεί ήδη πολύ αισιόδοξες.

 Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την πορεία των εσόδων τον Απρίλιο

Αυτό δηλώνει ο υφυπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας. Ταυτόχρονα, επιμένει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκ!

Μικρότερη (όχι όμως σημαντικά) θα είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εξαιτίας της απόφασης του ευρωκοινοβουλίου για τα δικαιώματα ρύπων

Ευνοϊκά δεδομένα για τη διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργεί η απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την απόσυρση δικαιωμάτων ρύπων (backloading) που στόχευε σε τεχνητή αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο ρύπων, που λόγω ύφεσης κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων κατέρρευσε στα 2,93 ευρώ ο τόνος. Την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη του το ΥΠΕΚΑ στις αποφάσεις για την δεύτερη δόση αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια που θα επιβληθεί από 1ης Μαΐου περιορίζοντας την επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

Ενιαίος φόρος

Τον Μάιο θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη διατήρηση – αλλάζοντας όνομα – του ειδικού τέλους ακινήτων και το 2013. Αργότερα, τον Ιούνιο θα κατατεθεί και ο Νόμος για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Θα αντικαταστήσει τον ΕΕΤΗΔΕ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει θέσει όρο ότι το αφορολόγητο όριο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τα 50.000 ευρώ.

Επανεκκίνηση Ναυπηγείων

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή (από ΔΗΜΑΡ, ΕΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) ίσως ανοίγει ο δρόμος για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την επαναφορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – τα οποία επί σχεδόν ένα χρόνο υπολειτουργούν – σε πλήρη λειτουργία. Προβλέπεται ότι, εφόσον τεκμηριώνεται αντιστοιχία μεταξύ των μέχρι τώρα πληρωμών από το Πολεμικό Ναυτικό και του ναυπηγικού έργου που έχει πραγματοποιηθεί, δικαιολογείται η συνέχιση της χρηματοδότησης των ναυπηγείων. Η απόφαση θα λαμβάνεται με βάση έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών.

Συνεχίζει την προσπάθεια να παραμείνει αυτόνομη η Probank

Παρόλο που ανακοίνωσε ζημιές 18 εκ (εξαιτίας της αύξησης των κόκκινων δανείων) για τη χρήση του 2012, η τράπεζα εξακολουθεί να έχει θετικά ίδια κεφάλαια και να μην έχει δεχθεί οποιαδήποτε αρωγή από ευρωσύστημα (σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας). Στη τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η τροποποίηση του καταστατικού ώστε να επιτρέπει ποσοστό ιδιοκτησία που να ξεπερνά το 5% και να γίνει δυνατή η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΔΙΕΘΝΗ)

ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη ουραγός στην ανάπτυξη

«Η βασική πρόκληση εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη», τόνισε χθες ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, παρουσιάζοντας τις εξαμηνιαίες προβλέψεις του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (WEO). Συγκεκριμένα η ύφεση στην Ευρωζώνη προβλέπεται στο 0,3% του ΑΕΠ το 2013, από 0,1% προηγουμένως, την ίδια ώρα που οι αναπτυσσόμενες οικονομίες συνεχίζουν να καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η αμερικανική οικονομία προβλέπεται ότι θ’ αναπτυχθεί εφέτος κατά 1,9% (προηγούμενη πρόβλεψη 2%). Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιστρέψει στην Ευρωζώνη το 2014 (1,1%) καθώς θα περιορίζονται τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν τα περισσότερα κράτη – μέλη. «Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να ενισχύσει την ιδιωτική ζήτηση. Πράγμα που σημαίνει επιθετική νομισματική πολιτική και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο ακόμη δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση», είπε χθες ο κ Μπλανσάρ. Ενδιαφέρον, επίσης, έχουν και οι επιπτώσεις που προβλέπει ο κ Μπλανσάρ ότι θα υπάρξουν από την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας. Θα καταστήσει τη μείωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους ακόμη πιο δύσκολη και (ενδεχομένως) να φοβίσει τους επενδυτές, οδηγώντας εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της περιφέρειας σε άνοδο. Η στασιμότητα, επίσης, θα μπορούσε να γεννήσει αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, προειδοποιεί το Ταμείο, απευθύνοντας έκκληση στην ΕΚΤ να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού και να αγοράσει κρατικά ομόλογα των χωρών που βγαίνουν από το Μνημόνιο.

Βλέπε συνημμένο: Ανάκαμψη τριών ταχυτήτων βλέπει το ΔΝΤ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_17/04/2013_517646

Γερμανία: αγορά νέας λίστας φοροφυγάδων

Συνεχίζεται η τακτική των γερμανικών αρχών να καταβάλλουν συχνά υψηλά ποσά για τα CD με τα ονόματα φοροφυγάδων προεξοφλώντας ιλιγγιώδη κέρδη από διαφυγόντα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περιοδικού Der Spiegel οι αρχές της Γερμανίας αγόρασαν πριν από έξι εβδομάδες CD το οποίο περιέχει στοιχεία για τουλάχιστον 10.000 μυστικούς λογαριασμούς Γερμανών σε ελβετικές τράπεζες. Οι γερμανικές αρχές δεν έχουν αποκαλύψει την πηγή τους αλλά ανακοίνωσαν πως για την αγορά του CD συσπειρώθηκαν το κρατίδιο Παλατινάτου – Ρηνανίας με άλλα τέσσερα γερμανικά κρατίδια και κατέβαλαν από κοινού 4 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες οδήγησαν σε 200 επιδρομές σε γραφεία και επιχειρήσεις με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες όπως η Credit Suisse, η πρώην Clariden Leu AG και η Neue Aargauer Bank. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες έρευνες σε 4.000 υπόπτους φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν έσοδα 500 εκατ. ευρώ.

Βλέπε συνημμένο: Νέα λίστα με 10 χιλιάδες λογαριασμούς στην Ελβετία αγόρασε η Γερμανία

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_17/04/2013_517652

Δηλώσεις Ντράγκι

Μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο προέβλεψε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, αλλά χωρίς να έχουν παύσει οι πιέσεις προς αυτή (κίνδυνος υποτροπιασμού της κρίσης). Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι η κρίση έχει ενισχύσει το πλαίσιο της ενιαίας διακυβέρνησης στην ευρωζώνη (ενώ πριν τα κράτη δεν είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει νομισματική ένωση) και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας πριν το καλοκαίρι. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν στη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας στις 2 Μαΐου να αποφασιστεί μείωση του βασικού επιτοκίου (τώρα είναι στο 0,75%), καθώς η ύφεση εμμένει στην ευρωζώνη και ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 1,7% αντί στόχου 2%.

Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση για τις τράπεζες από το ευρωκοινοβούλιο

Την επιβολή ανώτατου ορίου στα μπόνους των τραπεζικών υπερψήφισε χθες η Ευρωβουλή. Εγκρίθηκε, επίσης, η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες και η ισχυροποίηση των κανόνων εποπτείας τους. Επιδίωξη είναι το πακέτο μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού συστήματος να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, εφόσον θα καταστήσει ευκολότερη τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον πυλώνα της πραγματικής οικονομίας. Η αναλογία βασικού μισθού και μπόνους προβλέπεται να μειωθεί σε 1 προς 1. Η αναλογία αυτή θα μπορεί να αυξηθεί κατ’ ανώτατο όριο σε 1 προς 2 ύστερα από έγκριση του 66% των μετόχων που κατέχουν το ήμισυ των μετοχών που εκπροσωπούνται, ή το 75% των ψήφων, εάν δεν υπάρχει απαρτία. Όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, θα πρέπει να διατηρούν ένα κατ’ ελάχιστον 8% κεφαλαίων καλής ποιότητας, εκ των οποίων περισσότερο από το ήμισυ (4,5% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας) θα πρέπει να είναι «Κατηγορίας 1», της υψηλότερης δηλαδή ποιότητας με το χαμηλότερο κίνδυνο (από 2% που είναι σήμερα). Θα υποχρεούνται επίσης να διατηρούν ένα «απόθεμα ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου» για την απορρόφηση των όποιων ζημιών και την προστασία του κεφαλαίου τους, καθώς και «αντικυκλικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας» τα οποία θα διασφαλίζουν ότι σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης θα σχηματίζεται μία επαρκής κεφαλαιακή βάση ώστε να μπορούν οι τράπεζες να συνεχίζουν να παρέχουν πιστώσεις σε περιόδους κρίσεων.

Ραγδαία επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία υποχώρησε τον Απρίλιο στις 36,3 μονάδες έναντι 48,5 μονάδων τον Φλεβάρη. Η κάθετη αυτή πτώση επιβεβαιώνει τους διάχυτους φόβους που υπάρχουν για ενδεχόμενο επέκτασης της ύφεσης στον πυρήνα της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες βδομάδες είχαν προηγηθεί αρκετές δυσάρεστες ειδήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία προχώρησαν σε αναπροσαρμογές των προβλέψεων για την ύφεση και τα ελλείμματα, ενώ και οι ΗΠΑ χαμήλωσαν τον πήχη των προβλέψεων για την ανάπτυξη και προχθές το ίδιο έκανε και η Κίνα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Στέλιος Ελληνιάδης

ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο

του Βένιου τα καμώματα

Καιρός ήταν να μπούμε στην ψηφιακή εποχή. Μιας που έτσι κι αλλιώς γράφω, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαβάσουν εδώ είτε δικά μου κείμενα είτε κείμενα που τράβηξαν την προσοχή μου. Καλως ήρθατε!

ΣΥΡΙΖΑ/EKM Χολαργού - Παπάγου

Μονόδρομοι υπάρχουν μόνο όταν ο καθένας πορεύεται μόνος του

AΡΧΕΙΟ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ 2010- 8.5.2016

Επιμέλεια: Στρατής Μπουρνάζος - Συντακτική ομάδα: Μάνος Αυγερίδης, Μαρία Καλαντζοπούλου, Ιωάννα Μεϊτάνη, Στρατής Μπουρνάζος

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: